Dette er erfaringene med «Marine Donut» så langt
Salmar har full drift av det lukkede utviklingsprosjektet «Marine Donut» med 200 000 matfisk i anlegget. Nå forteller BlueGreen om deres erfaringer hittil.
Bluegreen har i mange år jobbet med «Marine Donut», som er et prosjekt innenfor utviklingstillatelsene. Det var Nils-Johan Tufte, adm.dir. og partner i Bluegreen, som først fikk ideen til å lage et smultringformet lukket oppdrettsanlegg.
Selskapet står bak teknologien til «Marine Donut» som er et lukket gjennomstrømningsanlegg med slamoppsamling. Anlegget holder 1100 tonn MBT, og er godt egnet til produksjon av både postsmolt og matfisk.
– Fisken trives godt
Partner og prosjektleder Geir Andresen i Bluegreen er fornøyd.
Utviklingsprosjektet er et samarbeid mellom Bluegreen og oppdrettsselskapet SalMar, som står som eier av tillatelsen og det første Marine Donut-anlegget.
Prosjektansvarlig i Bluegreen, Geir Andresen sier i en sak publisert på selskapets nettsidem at det har gått helt strålende med «Marine Donut» i sommer.
– Anlegget har levert på alle fiskehelseparametre. Det har vært minimal fiskedødelighet, og den trives godt. Det ser vi ved at den fordeler seg fint i hele vannvolumet og spiser godt. Det er ingen lusepåslag og fôringssystemet fungerer bra, sier Andresen.
SalMar har hatt korte perioder med noe lavere vanntemperatur i anlegget enn forventet, og da reduseres fiskens aktivitet noe.
– Det er et kjent problem. Vi tar opp vann fra 40 meters dybde. Da holder det en jevn temperatur på rundt 8 grader C året rundt. I motsetning til åpne merder, som har varmere vanntemperaturer på sommeren og kaldere på vinteren. Fisken i Marine Donut vil dermed ha en jevn tilvekst hele året, forklarer han.
Se film av da de hadde satt fisk i det lukkede anlegget: