Havbruksaktører samles i Bodø
Flere nordnorske havbruksaktører samarbeider om utvikling av banebrytende oppdrettsteknologi gjennom næringsklyngen NCE Aquaculture. - Årets partnerskapssamling i Bodø vil fokusere på utviklingsbehovene knyttet til denne ambisjonen, samt hvordan NCE Aquaculture sitt partnerskap kan bidra i ønsket retning, sier seniorrådgiver Sølvi Fastvold.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Oppdretterne i Nordland er pådrivere i utvikling av bærekraftig lakseproduksjon for framtidens havbruk. Oppdrettsanlegg kan om noen år, bli noe helt annet enn det man kjenner i dag.
For første gang i fylkets historie ser man nå flere bedrifts-initierte teknologiprosjekter i prisklassen 500 mill – 1 mrd kr. Det skjer når næringsklyngen NCE Aquaculture inviterer til partnerskapssamling i Bodø førstkommende torsdag. Fylkespolitikere, politisk ledelse i havbrukskommuner og aktører i næringen ønskes velkommen. Blant foredragsholderne er Tor Anders Elvegård (Nordlaks) og Kjell Lorentsen (Gigante) med sine innovative prosjekter. Forskningssjef for SINTEF Havbruksteknologi, Arne Fredheim, vil belyse hvilke FoU-utfordringer man står overfor innen eksponert havbruk. I tillegg kommer Fiskeriminister Per Sandberg.
Størst i Norge
Nordland står i dag for ca 20 prosent av eksport og produksjon av laks i Norge og med en tredjedel av landets kystlinje totalt, har Nordland et naturlig fortrinn for videre vekst.
Nordland alene står for sju av de omsøkte forskningskonsesjonene. Flere av disse har tilhørighet i Salten-regionen:
- GIFAS Marine/Gigante offshore har planer om en gigantmerd som kan fraktes til havs og senkes under uvær og ved luseangrep.
- Gigante Offshore har planer om utvikling av «Supertankmerden». Etter modell av et havgående tubeformet fartøy.
- Nordlaks vil utvikle Havfarmen. 500 meter lang oppdrettsanlegg formet som et skip. Planen er å bygge tre slike havgående anlegg.
- Lerow har ”Markob” under utvikling. Semi-offshore messingnettmerd med fartøybaserte tjenester. Wenberg Fiskeoppdrett på Fauske og Edelfarm Saltdal er involvert i dette utviklingsprosjektet.
Skal vokse
Samlingen i Bodø torsdag har som overordnet mål å sette søkelyset på ambisjonene om et havbruksnæringen skal vokse både i produsert volum og i verdiskapning i årene som kommer.
- Årets partnerskapssamling vil fokusere på utviklingsbehovene knyttet til denne ambisjonen, samt hvordan NCE Aquaculture sitt partnerskap kan bidra i ønsket retning, sier seniorrådgiver Sølvi Fastvold.
Fiskeridepartementet har utlovet flere forskningskonsesjoner til aktører som har nye planer om alternativt havbruk. Hovedmålet er å redusere plager med lakselus og rømming, samt avdempe arealproblematikken. Totalt er det kommet inn 21 søknader på landsbasis som vil gi nærmere 200.000 tonn ekstra laks i sjøen. Hele sju av de omsøkte forskningskonsesjonene har planlagt sin uttesting i Nordland fylke, hvorav fem med tilknytning til NCE Aquacultures partnerbedrifter.
- Partnerne våre representerer sterke nøkkelaktører i nordnorsk havbruk, med både vilje og evne til å drive frem store og ambisiøse prosjekter. Vi ser frem til å diskutere disse satsningene på partnerskapssamlingen, sier Ingrid Lea Karlskås og Sølvi Fastvold i NCE Aquaculture.
Eksempler er Salten Aqua, GIFAS og Nova Sea, som sammen med NCEA og BRUS har tatt initiativ til å samarbeide med ulike interessegrupper, med mål om å bevare villfiskbestandene i Skjerstadfjorden og Beiarn.
Tre av de største oppdretterne i Nordland, Nordlaks, Nova Sea og Cermaq Norway har gått sammen om å etablere Nordnorsk Stamfisk, som skal bidra til forutsigbarhet knyttet til rognleveranse og biosikkerhet. Dette er et direkte resultat av et strategisk samarbeid mellom tre av klyngens bedrifter.
Søknader på utviklingskonsesjoner tilknyttet NCE Aquaculture:
- Gifas Marine AS: Subfishcage
- Gigante offshore AS: Supertankmerd
- AkvaDesign AS / Aquaculture innovation: Lukket merdteknologi
- Nordlaks Oppdrett AS: Havfarm
- AKVA group / Atlantis subsea farming AS: Nedsenkbare oppdrettsanlegg
Fakta om NCE Aquaculture:
- NCE Aquaculture er eneste nordnorske næringsklynge - med NCE status - i det nasjonale
- klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters
- NCE Aquaculture ble i 2007 utpekt som nasjonalt ekspertsenter innen havbruk
- NCEA partnerskapet består av 22 medlemmer, hvorav 13 bedrifter og 9 FoU-institusjoner
- Klyngen har to kommersielle forskningsstasjoner: Gildeskål Forskningsstasjon og LetSea
- Klyngen har flere visningsanlegg for havbruk: Salmon Center (Bodø og Gildeskål), Norsk Havbrukssenter (Brønnøysund) og Akvakultur i Vesterålen (Sortland)
- NCE Aquaculture bidrar til samarbeid, utveksling av kunnskap og innovasjon innen havbruk
- NCE Aquaculture er viktig for å sikre vekst og verdiskaping, og å styrke konkurransekraften i Nordland.