Følger blodsporene til «Sunfjord Salmon»

Forfatter Gunnar Staalesen kom i 1977 ut med den første Varg Veum boken: Bukken til havresekken. Siden den gang har det blitt 19. bøker i serien. I den siste boken er et fiktivt, vestlandsk oppdrettsselskap en viktig kulisse, nemlig «Sunfjord Salmon». Og ja, Sunfjord skrives her med én "n" og uttales søn-fjård.

Den kjente privatetterforskeren Varg Veum er igjen aktuell med en ny krimgåte, men i den 20. utgaven av bokserien faller ikke regnet over Bergen, men heller på oppdrettsmerder i Masfjorden.

Publisert Sist oppdatert

Bokens åpning er basert på en virkelig hendelse hvor Varg Veum-forfatter Gunnar Staalesen fikk førerkortet inndratt i Sunnfjord.

- Jeg hadde vært på et oppdrag i Nordfjord, og kjørte langs Jølstravatnet der noen sannsynligvis syntes jeg kjørte for langsomt. Plutselig ble jeg stoppet av politiet som bestemte seg for å ta lappen min der og da.

Staalesen forteller til Norsk Fiskeoppdrett at han deretter måtte ta bussen fra Førde hjem til Bergen, hvor han på uventet vis ble inspirert til å starte krimhistorien.

- Mens jeg satt på bussen så jeg, et sted i Masfjorden, to relativt unge kvinner som gikk av, og bare gikk langs en vei. Som krimforfatter tenkte jeg da: hvis jeg nå kommer hjem til Bergen og om noen dager leser en etterlysning i en avis, og ser at en av disse her er savnet, så har jeg en krimhistorie.

Selv om ingen av jentene ble meldt savnet i den virkelige verden, ble dette likevel starten på den nye boken til Staalesen. Han kan også avsløre at Veums dialog med politiet er nærmest eksakt gjengitt fra hans egen opplevelse med myndighetene den dagen.

Staalesen forteller at krimforfattere er trukket til konfliktstoff, hvor han mener fiskeoppdrett utgjør et godt eksempel.

Oppdrett skaper konflikt

- Hva gjorde at du hadde lyst til å skrive om oppdrett?

- For det første er oppdrett noe som skaper konflikt, og det vi krimforfattere er ute etter er konfliktstoff. Er det konflikt blir det fronter som står mot hverandre og inn i slike fronter kan det skapes spennende krimhistorier, forklarer forfatteren.

Staalesen påpeker at han gjorde det samme i 2010 i den 15. utgaven av Varg Veum: «Vi skal arve vinden», hvor han tok for seg vindmølleparker.

- I mine øyne er ikke dette en bok om oppdrettsvirksomhet, men det er bakteppet og det miljøet jeg går inn i. Jeg har også noen mer personlige innfallsvinkler som også har blitt lagt til grunn for hva som skjer i historien.

En av de personlige innfallsvinklene han nevner er en samtale han hadde med en bekjent. Han klagde til Staalesen over at fisken i nærheten av et oppdrettsanlegg i Masfjorden var ødelagt av utslipp fra oppdrettsvirksomheten.

- Han jeg snakket med hadde gitt opp å fiske der, for selv om du fisket torsk eller lyr eller andre arter, var de ødelagt av det han mente var utslipp fra et lokalt oppdrettsanlegg.

- Om det var rester fra materiale, medisiner eller hva, vet jeg ikke. Han påsto at den fisken han fisket opp, kunne han rett og slett ikke spise, for den var ikke appetittelig, forklarer Staalesen.

Samtalen inspirerte en karakter Veum møter tidlig i boken, som forteller detektiven om den dystre realiteten av det fiksjonelle oppdrettsselskapet «Sunfjord Salmon» og deres eier «Fredrik Martens».