Rogn illustrasjon. Foto: Salmobreed.

Lanserer rogn med høyere resistens mot ILA

Et økende antall utbrudd av ILA, har de siste årene gitt store utfordringer til oppdrettere i de nordligste fylkene. Nå tar Salmobreed grep og sier til kyst.no at de har utviklet enn ny type rogn til oppdretterne i nord, som sliter med laksesykdommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Salmobreed har siden 2001 hatt denne sykdommen inne i sitt familie-avlsprogram.

– Dette betyr at vi gjennom fire generasjoner har avlet frem laks med en grunnleggende god resistens mot ILA. Vi vil nå løfte den genetiske fremgangen videre og opp til et enda høyere nivå, ved hjelp av genomisk seleksjon. Det blir vi eneste i verden som da har, sier genetikksjef Borghild Hillestad til kyst.no.

Borghild Hillestad, gentikksjef i Salmobreed. Foto: Salmobreed.

– Med de ILA-problemene som nå er i og rundt Lofotbassenget, ser vi at dette er noe som vi har tro på at er viktig for deler av næringen, og derfor har vi valgt å tilby dette til våre kunder, sier Birgitte Sørheim, markedsdirektør i Salmobreed/Benchmark breeding & genetics.

Produktet har fått navnet GS-ILA og vil komme på markedet til høsten.

Daglig leder Jan Emil Johannessen poengterer til kyst.no at dette er dyre saker å utvikle.

– Det har vært lite fokus på ILA i Norge, men vi har nå valgt å teste fisken med smittetester hvert år likevel, utifra at vi forsterker avlskjernen i populasjonen mot sykdommene etter hvert som du gjør utvalg år etter år. Det føler vi at vi kanskje får litt payback for nå, legger Johannessen til.

Han påpeker videre at det er blitt et problem i Nordland, med mange slike utbrudd.

– Blir helt feil

Genetikksjef Borghild Hillestad sier hun se flere fordeler med slik type rogn for oppdrettere som sliter med ILA.

– Mange tror jo at det ikke er noe poeng å avle på ILA, fordi når en får påvist ILA må man slakte ut hele populasjonen, men da tenker man i feil ende. Hvis man klarer å heve terskelen for å få et utbrudd, så er jo mye av jobben gjort der. Da får du igjen færre utbrudd og påvisninger. For den som er oppdretter i de utsatte områdene, betyr dette at de vil kunne sette fisk i sjøen som har en betydelig økt resistens mot sykdommen, og derav lavere sannsynlighet for å bli smittet, forklarer hun.

Selv mener genetikksjefen det blir spennende å se hva som skjer fremover.

– Kan øke fremgangen radikalt

I forkant har de vært rundt til oppdretterne og opplyst om tilbudet de lanserer, og hun forteller at mange sier til dem at de er overrasket over at de har drevet med avl mot ILA såpass lenge.

– Vi startet med dette i 2001 og resultatene viser at vi har en 26 % mer robust fisk mot ILA-viruset, i forhold til da vi startet. Denne økningen er kun gjennom familieavl, som betyr at alle fiskene i en og samme familie får samme verdi. Genomisk seleksjon på andre egenskaper har vist at det er store variasjoner innad i en familie, og dette har vi ikke hatt mulighet til å teste ut på ILA før nå. Ved hjelp av genomisk seleksjon, kan dette føre til at vi kan øke fremgangen ganske radikal, konstaterer Hillestad.

Genomisk seleksjon har vært et stort satsningsområde de siste årene for Salmobreed. Nylig presenterte de en egen film om «Genomisk seleksjon», som går i dybden på metodikken. Se filmen her.

https://vimeo.com/172104751