Eide har startet opp driften ved sitt nye slakteri på Brandasund. Slakteriet, som ble overtatt fra Lerøy Sjøtroll, er oppgradert og klargjort for produksjon med en kapasitet på 150 tonn fisk per dag.

Første Eide-fisk slaktet på Brandasund

Eide har gjenåpnet slakteriet i Brandasund etter å ha overtatt anlegget fra Lerøy Sjøtroll tidligere i år. Med oppgraderte fasiliteter og oppstart av testkjøring, er selskapet i gang med et nytt kapittel i sin historie.

Publisert Sist oppdatert

Eide kunngjorde i sommer at de hadde tatt et viktig strategisk steg med oppkjøpet av slakteriet i Brandasund fra Lerøy Sjøtroll. Siden overtakelsen har selskapet jobbet intensivt med å oppgradere anlegget, og i forrige uke startet de opp driften igjen.

– Onsdag 4. desember ble en merkedag i Eides historie. Da pumpet vi den første fisken fra vår egen lokalitet, Brandaskuta, inn i slakteriet på Brandasund. Fisken ble sløyd, pakket og sendt ut til markedet, sier samfunnskontakt Vidar Hjartnes i oppdrettsselskapet Eide til Kyst.no.

Han fremhever at gjenåpningen av slakteriet, som tidligere var eid av Lerøy, markerer en viktig milepæl for selskapet.

– Det er lagt ned en fantastisk innsats med å «restarte» anlegget. Vi er både stolte og imponerte over jobben daglig leder Nils Stikholmen og teamet hans har gjort for å få slakteriet klart for produksjon på så kort tid.

– Et viktig steg for Eide

Onsdag 4. desember startet Eide driften ved sitt nye slakteri på Brandasund. De første ukene skal de ha testkjøring, deretter er de klar for å starte opp full drift på nyåret.

Hjartnes forklarer at åpningen av slakteriet på Brandasund er en sentral del av selskapets strategi.

– Å ha vårt eget slakteri gjør det mulig for oss å tilby et produkt med en unik historie. Eides visjon er å sette standarden for fremtidens havbruk, og vår ambisjon er at slakteriet på Brandasund skal bli et foregangsanlegg innen kvalitet, HMS, bærekraft og bruk av restråstoff, sier han.

Daglig leder Nils Stikholmen, som fortsatt har i sin rolle ved slakteriet, beskriver oppstarten som en spennende ny fase for både selskapet og lokalsamfunnet.

– Det er veldig kjekt å kunne starte opp driften igjen, men også å bevare mange viktige arbeidsplasser her på Bømlo. Vi synes det er flott å få i gang aktiviteten her, som markerer et nytt kapittel for oss. Vi startet testkjøring av fisk i forrige uke, og vil fortsette med det de neste to ukene, forteller han.

Oppgraderinger og stor kapasitet

Etter overtakelsen har Eide gjort betydelige oppgraderinger på slakteriets gulv, overflater, vegger og noe av utstyret.

– Vi har en kapasitet på 150 tonn fisk per skift og kjører foreløpig ett skift om dagen. Dette tilsvarer rundt 30 000–40 000 tonn fisk i året.

Stikholmen legger til at slakteriet også kan håndtere slakting for andre selskaper utover Eides egen produksjon.

Laks fra Eide klar for å sendes ut i verden.

For øyeblikket har anlegget rundt 40 ansatte i testkjøringsfasen, men dette tallet vil øke etter hvert som volumene øker.

– Ved full drift vil vi ha mellom 60 og 65 medarbeidere i sving. Slakteriet har vært en viktig arbeidsplass i mange år, og vi er glade for at vi har kunnet sikre videre drift. Dette har også store ringvirkninger for annen næring i området, bemerker han.

Sunt og sterkt miljø for slakteridrift

Stikholmen peker på at det er et sterkt miljø for slakteridrift på Bømlo. Med reåpningen av Eides slakteri er det nå tre operative slakterier i kommunen.

– Det er også et veldig godt og sunt samarbeid mellom aktørene, hvor vi jobber med flere konkrete prosjekter for å løse felles utfordringer, som for eksempel industrivern, sier han.

Han trekker frem at slakteriene har hatt utveksling av informasjon og deler erfaringer.

– Dette samarbeidet er svært lærerikt, og det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, avslutter Stikholmen.

Moderne fasiliteter på Brandasund

Hjartnes beskriver slakteriet som topp moderne, med flere spesialtilpassede løsninger.

– Slakteriet har ventemerdanlegg, rigg for både direktelevering av levende fisk og mottak av bløgget fisk, en slaktekapasitet på 150 tonn per dag, samt innfrysing på 25 tonn per dag. I tillegg har vi betydelig kapasitet for både fryse- og kjølelager.

Han understreker at Eide ser frem til fortsettelsen.

– Vi gleder oss til å skrive nye kapitler i historien vår på Brandasund, avslutter Hjartnes.

Det er per dags dato 40 ansatte ved lakseslakteriet, men bemanningen skal gå opp etter hvert som volumene øker.