Slik blir prosessen med Bremnesmodellen
Fleksibiliteten tilbys ved at grensen for hvor mye maksimalt tillatt biomasse som kan stå i sjøen kan økes i den beste tilvekstperioden, mot at den senkes i resten av året. Prøveordningen varer i tre år, frem til 31. desember 2019, skriver Fiskeridirektoratet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Oppdrettere som ønsker å benytte seg av Bremnesmodellen må søke innen første september i år. Innehaverne av disse tillatelsene får anledning til å endre tillatelsens avgrensning av maksimalt tillatt biomasse i henhold tabell på Fiskeridirektoratets hjemmesider.
Innehavere av tillatelser til matfisk av laks, ørret og regnbueørret og innehavere av utviklingstillatelser som ønsker økt fleksibilitet skal sende søknad til fylkeskommunen i det fylket tillatelsen hører hjemme. Tillatelsen hører hjemme i det fylket som følger av registreringsnummeret selv om lokalitetene ligger i andre fylker.
Det er søkers ansvar at søknaden kommer frem til rett fylkeskommune innen søknadsfristen. Søknader som blir levert for sent blir ikke behandlet. Det skal ikke betales saksbehandlingsgebyr for søknad om innføring av Bremnes-modellen.
Vederlag
Vederlaget for innføring av Bremnes-modellen er satt som følger:
For tillatelser i Troms og Finnmark, som er avgrenset til 945 tonn maksimalt tillatt biomasse, er vederlaget 1 500 000 kroner. For tillatelser i resten av landet, som er avgrenset til 780 tonn maksimalt tillatt biomasse, er vederlaget 1 500 000 kroner. For tillatelser som er avgrenset på annen måte, er vederlaget 1923 kroner per tonn tillatelsen er avgrenset til.
For tillatelser som er tildelt etter 1. august 2016 gjelder de ovenfor angitte vederlag, men slik at vederlaget inflasjonsjusteres. Vederlagets størrelse reduseres etter inflasjonsjusteringen etter hvor lang tid som er igjen av prøveperioden.
Vilkår
Dersom innehaver av tillatelsen får endret tillatelsens avgrensning etter innføring av Bremnes-modellen, gjelder denne avgrensningen fra vedtakstidspunktet, likevel tidligst 1. august 2016 og frem til 31. desember 2019. Det er likevel ikke til hinder for at kapasiteten kan endres i eller i medhold av akvakulturloven.
Innehaver av tillatelse kan frem til 1. september 2018 når som helst melde fra til Fiskeridirektoratet om at innehaveren ønsker at tillatelsen tilbakeføres til avgrensningen denne hadde på vedtakstidspunktet, jf. § 7. Ved slik melding refunderes ikke innbetalt vederlag, og tillatelsen kan ikke igjen meldes inn prøveordningen.
Merk at vedtak etter denne forskriften ikke innebærer utvidelse av lokalitetsbiomasse, og eventuell utvidelse på lokalitetsnivå må søkes om etter laksetildelingsforskriften på vanlig måte. Innføringen av Bremnes-modellen vil også kunne kreve søknad om endring av driftsplan, jf. akvakulturdriftsforskriften § 40.
Tilbudet om økt fleksibilitet blir behandlet i det fylket tillatelsen høre hjemme. Tilbudet er ikke en ordning med et begrenset antall tildelinger. Søknadene vil derfor bli behandlet fortløpende etter mottak. Dersom søknaden oppfyller forskriftsvilkårene fatter fylkeskommunene positivt vedtak.