- Brexit-forhandlingene er sjømatnæringens gylne sjanse
- Storbritannias EU-forhandlinger gir en unik mulighet til å bedre markedsadgangen for norsk sjømat i EU, mener Norges fremste EU-kjenner.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Tollbarrierer inn til EU er sjømatbedriftenes største utfordring. Norsk sjømatnæring har nå en unik mulighet de ikke får igjen på lang tid, sier Paal Frisvold, partner og daglig leder i Geelmuyden Kiese Brussel.
Frisvold har jobbet med EU-saker og politisk påvirkning i Brussel i 18 år. Han mener forhandlingene mellom Storbritannia og EU om britenes tilknytning til EUs indre marked også kan påvirke tilgangen for norsk sjømat.
- Storbritannia har i dag en helt sentral fiskeriposisjon i EU. Britene kan nå brøyte vei for en politisk situasjon som kan gi muligheter for bedre markedsadgang for norske sjømatsinteresser. Men da må næringen og norske myndigheter spille kortene sine riktig, uttaler Frisvold.
Mener Norge er fraværende
Frisvold etterlyser nettopp et større engasjement både hos norske myndigheter og sjømatnæringen selv.
-Norske myndigheter har en vente-og-se-holdning til de forestående forhandlingene. Det er altfor passivt. EU- ministeren må gripe sjansen. Det betyr å se på hvilke scenarier som kan føre til bedre markedsadgang for norsk sjømat i Storbritannia og i EU, sier Frisvold.
Han mener også det er på høy tid at bransjen selv kommer på banen.
-Norsk sjømatnæring er nesten fraværende i Brussel. Bransjen setter sin lit til at norske myndigheter skal gjøre alt arbeidet for dem. Det svekker muligheten for å utnytte Brexit-forhandlingene til Norges fordel. Næringen bør komme på banen og kjempe for sine interesser, uttaler Frisvold.
Kan få både økt og redusert toll
Geelmuyden Kiese Brussel publiserte denne uken en rapport om de ulike modellene Storbritannia kan velge. På tross av Brexit-tilhengernes utallige krav og ønsker, ender alle seriøse vurderinger opp med fire alternativer. EFTA-landene, Sveits, Canada og Tyrkia eksemplifiserer de mulige måtene Storbritannia kan knyttes til EUs indre marked på.
Et opptak fra lunsjmøtet torsdag der rapporten ble presentert kan ses her (facebook).
-Markedsadgang for fisk vil være et av de mest omfattende og krevende forhandlingsområdene mellom EU og Storbritannia, sier Frisvold.
Modellen britene velger vil også ha stor betydning for norsk sjømats adgang til Storbritannia.