Sjømatalliansen til London
Hva har britenes nei å si for laksen, torsken eller hysa? Nå drar den norske sjømatnæringen til London for å lære mer om Brexit-konsekvensene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Målet med Londonturen er å studere fra innsiden hva som skjer for best mulig å tilrettelegge og planlegge hvordan næringen kan møte og forholde seg til endringene som kommer. Det sier Fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen, som også leder Sjømatalliansen i en pressemelding.
-Storbritannia er viktig
- Vi vil få en ny markedssituasjon når Storbritannia forlater det europeiske fellesskapet, antagelig etter en prosess på minst ta to år. Dersom, eventuelt når, dette blir en realitet må vi etablere nye avtaleverk om forvaltningen av fellesbestandene i Nordsjøen. Det er også et spennende moment hva som skjer med de britiske kvotene, gitt at det har vært en total endring av kvoteeierskapet etter at Storbritannia kom inn i EU.
Ingebrigtsen sier det fra norsk sjømatnærings side er viktig å holde fast i «gullstandarden» som allerede er lagt.
- Ja, vi skal fortsette å levere kvalitetsprodukt til godt betalende markeder, både for å bevare, men ikke minst også for å styrke vår posisjon. Dette er det helt nødvendig at vi både minner oss selv på og har et stående mantra i forhold til, understreker Ingebrigtsen.
- Både vi som er i båten og de som er i industrien har sammen et felles ansvar for at det er ypperlig kvalitet på råstoffet vi skal bringe inn i markedet. Markedet skal være trygg på at det er den beste kvaliteten som leveres.
Møter i London
Deltagerne på studieturen starter programmet alt søndag kveld. Mandag og tirsdag holdes en rekke møter med britiske fiskerikolleger, bransjeorganisasjoner og importører.
- Turen er et uttrykk for at vi ikke vil sitte og vente på de endringene som kommer, men koble oss på og sette oss inn i utviklingen. Hovedmålet for vår del er å arbeide for best mulig markedsadgang i et tett samarbeid med norske myndigheter, sier Kjell Ingebrigtsen.