- En helt ny måte å tenke RAS-anlegg på
Selskapet SEARAS har søkt utviklingstillatelser basert på det de kaller en RAS-reaktor. Uavhengig av søknaden om matfisktillatelser, går de nå i gang med å teste en prototype for matfiskproduksjon på land.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Noen dager før fristen gikk ut søkte selskapet QED AS (nå SEARAS AS) om 12 utviklingstillateser på til sammen 9360 tonn. Søknaden som ennå er til behandling er basert på lukkede matfiskanlegg i sjø, der vannet følgelig må gå gjennom et RAS-anlegg. Det spesielle her som de håper skal utløse et tilsagn, er RAS-teknologien som er basert på det de kaller et reaktorprinsipp.
Tildeles Searas de omsøkte utviklingskonsesjonene ser selskapet for seg at teknologien vil kunne muliggjøre en stor produksjonsøkning inne i fjordene. Dette vil da skje uten utfordringer med lus og forurensing, slik at Norge vil kunne utnytte sine naturgitte fortrinn.
- Vårt mål er ikke å bli oppdrettere, men å leve av å selge teknologi, fortelle Eldar Lien.
Han er fysiker fra NTH, og er en av de to gründerne bak ideen. Den andre er Morten Aga.
Halv million i støtte
Selv om søknaden fremdeles befinner seg i bunken på pulten til en saksbehandler i Fiskeridirektoratet, har de likefult gått videre med konseptet og designet et konsept for landbasert matfiskproduksjon. Prosjektet fikk nylig tilsagn om en halv million kroner i støtte fra «Regionalt forskningsfond Vestlandet», så i disse dager konstrueres den første prototypen på et industriområde i Arna i Bergen kommune. Med seg på laget har de både Niva og Bergen Teknologioverføing (BTO).
Monica Lislerud i BTO forteller de hjelper bedrifter gratis med å fremme innovasjon i bedrifter i Hordaland gjennom prosjektet MobiFORSK.
- BTO kan bidra kostnadsfritt med å strukturere prosjekt, koble bedriften til forskningsmiljø og bidra i søknader om finansiering. SeaRas har utviklet en meget spennende teknologi som kan løse noen av utfordringene man har med dagens RAS teknologi. BTO har koblet bedriften med forskningsmiljøet NIVA og har bidratt med å skaffe finansiering til å kunne teste ut en pilot ved hjelp av regionalt forskningsfond, sier hun.
Les hele denne artikkelen og en hel mengde andre RAS-saker i Norsk Fiskeoppdrett nr 10 her.