Produserer levendefôr med hemmelig teknologi
I år har C-Feed lansert verdens første kommersielle produksjonen av hoppekreps/kopepoder og de produserer nå rundt 15 milliarder i måneden. Bjørn Ronge som er markedsdirektør i selskapet, forteller til kyst.no at de har flere prosjekter gående, men hvordan fôret produseres, er hemmelig.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Allerede i april 2015 skreiv kyst.no at Sintef etablerte fôrfarbrikk og dannet selskapet C-Feed AS, med mål om å gjøre hoppekrepsen til et nytt norsk industriprodukt som yngel-fôr. Ifølge Ronge har det skjedd mye siden da.
- Vi driver nå fôr-prosjekter på berggylte i både Norge og Skottland, kveite i Norge og Skottland, rognkjeks i Norge, tunfisk i Spania, Sea bream og bass i Middelhavet (Kroatia, Tyrkia) og hummer i Norge. Potensielle arter vi ser på er blant annet tunge, piggvar, blekksprut og reker, sier markedsdirektøren.
- Alle marine fiskearter spiser hoppekreps i yngelfasen i naturen, så markedet er enormt, legger han til.
Vil sende til hele verden
Ronge mener at kopepodefôring i starten vil gi en svært positiv effekt på flere områder som varer gjennom fiskens juvenilstadiet.
- Vår erfaring tilsier at man får en mye bedre overlevelse og stresstoleranse, også ses forbedringer i pigmentering og metamorfose av fisken.
I tillegg til de overnevnte landene ønsker de å sende hoppekreps til hele verden.
- Eggene transporteres med fly i spesielle kjølere i over 48 timer uten problemer. I Norge leverer vi også ferdig klekket hoppekreps til kundene ved hjelp av lastebil-transport .
Høyt næringsinnhold
Han viser til at fôret er godkjent av Mattillsynet og at det sendes helseattester ved alle forsyningene.
- I tillegg testet alle våre hoppekreps månedlig for patogener, for å ha kontroll på biosikkerheten til produktet. Noe som er svært viktig for våre kunder.
Næringsinnholdet i levendefôret er avhengig av hvilket stadium som brukes, ifølge markedsdirektøren.
- Generelt kan man si at hoppekreps har en meget høy andel av EPA og DHA i muskelvevet, noe som gjør den perfekte som startfôr. I tillegg inneholder de løselige aminosyrer som enkle å fordøye av larvene og dette er en stor kontrast til tradisjonelt fôr som artemia og rotatorier, som larvene ofte sliter med fordøye.
Produserer på halv kapasitet
Den nye fôrfabrikken er i dag i full sving på halv kapasitet.
- Vi produserer allerede 15 tusen millioner egg per måned, og kan mer enn doble dette umiddelbart så snart etterspørselen øker, informerer Ronge.
Han mener klart at levendefôret kan revolusjonere produksjonen av marin fisk og vil komme oppdrett av nye arter til gode.
- Innen berggylte-oppdrett ser vi allerede sterke forbedringer med fôring av hoppekreps, konkluderer han.
Hvordan produksjonen foregår vil han ikke si noe om, da deler av teknologien er hemmelig.
Bygget kompetanse over tiår
Siden 1997 har Sintef dyrket og forsket på hoppekrepsene, og servert dem som yngelfôr.
– Bakgrunnen for forskningen er at vi vet at hoppekrepsen er det beste foret for fiskelarver og det er det de spiser i naturen. Flere har forsket på disse hoppekrepsene, men ingen har klart å lykkes med en kostnadseffektiv produksjon før oss, har Gunvor Øie, Forskingssjef ved Sintef fiskeri og havbruk, tidligere uttalt til kyst.no.
Øie forklarte også da at hoppekrepsen som mates med mikroalger, legger 30-50 egg i døgnet, før de blir høstet, vaskes, og kan lagres i opptil ett år.
C-Feed mottar støtte fra Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og RFF Midt-Norge.