- Vi vil reise oss igjen
Ricardo García, administrerende direktør i Camanchaca, mener at den chilenske næringen vil være i stand til å reise seg fra nedgangen som har preget næringen den siste tiden. Han begrunner det i en rekke komparative fortrinn.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Hans selskap Camanchaca er den femte største chilenske eksportøren av laksefisk og fjerde største chilenske eksportør av atlantisk laks i 2016. Under Aquavision-konferansen i Stavanger snakket Garcia med Salmon Expert om hvilke utfordringer Chile står ovenfor som næring.
- Vi har hatt store fiskehelseutfordringer og sett svakhetene i det eksisterende regelverket, men det er et par ting vi ikke må glemme. Chile har store konkurransefortrinn i våre viktigste oppdrettsarter, laks og blåskjell. I tillegg fortsetter den globale etterspørselen etter dem å være veldig sterk, og vi ser at denne trenden fortsetter.
Han legger til at problemer forårsaket av ineffektiv regulering, fiskehelseforhold eller markedsspørsmål, er alle ting som kan administreres og løses.
- Marine Harvest sin konsernsjef Alf Helge Aarskog, hevder at dersom Chile ikke endrer reguleringsmodellene, vil det være vanskeligere for den lokale industrien til å lykkes, hva tror du om dette?
- Import av produksjonsmodeller fra et annet land gir ikke nødvendigvis en perfekt formel, fordi til slutt må du avgrense reguleringen for de juridiske, kulturelle, geografiske og økonomiske forholdene i hvert enkelt land. Jeg tror det chilenske regelverket var opprinnelig godt ment, men det er rom for betydelige forbedringer, som kan til slutt hjelpe forvandle Chile til å bli en mer kostnadseffektiv produsent, forklarer Garcia til Salmon Expert/Kyst.no.
Les også: Marine Harvest etterlyser nytt regelverk
Direktøren mener det er to viktige aspekter som kan forbedres.
- Chile lider av et overdrevent byråkrati på lik linje med andre latinamerikanske land. Dette har en direkte innvirkning på kostnadseffektiviteten vår. Vi må gjøre produksjonen mer effektivt, ikke ved å gi mer blaffen i miljøet, men ved å innta en mer pragmatisk tilnærming, som tilsier å løse viktige problemer og redusere byråkrati.
- Hva synes du om beslutningen om å publisere antibiotikabruken til de enkelte chilenske selskapene?
- Det virker riktig for meg. Camanchaca har publisert sin antibiotikabruk i lang tid. Vi er promotør for Global Salmon Initiative (GSI) og publiserer bærekraftrapporter som beskriver antall antibiotika-behandlinger, uttaler han.
Les den engelske artikkelen på Fishfarmingexpert.com.