Kapitalsterkt korstog mot laks
Hell: Noen av de rikeste menneskene i USA gir mest penger til arbeidet for å destabilisere oppdrettslaksen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Og verst går det ut over oppdrettsnæringen i Canada. Nøyaktig hvor mye penger som kommer fra de mektige, amerikanske fondene, er det ingen som vet. Canadiske Vivian Krause har studert pengestrømmene og kommet til at det kan dreie seg om rundt 33 millioner USD, det vil si ca 300 millioner norske kroner årlig. På Sjømatdagene holdt hun foredrag der hun viset noen av metodene som benyttes fra den organiserte motstanden mot oppdrettslaks.
Over 50 ulike miljøorganisasjoner som er kritiske mot oppdrettslaks, nyter godt av denne pengestrømmen, fortalte Krause. Med årene har det blitt vanskeligere å spore pengestrømmen fordi fondene har blitt gjenstand for økt fokus, og dermed blitt flinkere til å skjule bevegelsene, sa Vivian Krause. Dette er også en av grunnene til at de har opprettet fellesfondet OGBD (The consultative Group of Biological Diversity), der pengene fordeles fra.
De rike
- Hvem står bak disse fondene?
- Grunnlegger av elektronikk-og dataselskapet HewlettPackard, David Packard var tidlig ute med å etablere David and Lucile Packard Foundation. Arven etter dollarmilliardærer forvaltes gjennom fondet som hvert år gir mye penger til en rekke miljøorganisasjoner. Mange av disse driver aktive kampanjer mot oppdrettslaks i favør av villaks fra Alaska. I tillegg driver de Montery Bay Aquarium I California, som blant annet lager rapporten Seafood Watch. Her bruker de trafikklys-symbol for å angi status for de ulike fiskeartene. Alt som handler om oppdrettslaks får rødt lys, sa Vivian Krause og viste eksempler fra brosjyremateriell fra akvariet.
- Seafood Stewardship Council får også mye penger fra dette fondet, la hun til.
Et annet par, Gordon and Betty Moore, har også sin Foundation. Like velstående som det foregående paret, har disse også slått seg opp på data. Tar vi med Pew Charitable Trust, Google-gründerne The Schmidt Family Foundation, og David Suzuki Foundation, er alle de største nevnt.
- David Suzuki er rikskjendis i Canada med eget miljøprogram på nasjonalt TV. Har har gjort seg berømt på å motarbeid oppdrettslaks ved å initiere svertekampanjer og desinformasjonskampanjer, sa Vivian Kruse som selv blitt utsatt for dette.
Canada i bakevja
Ifølge Vivian Krause danner det seg et entydig bilde av at det er svært rike og velstående mennesker som er medvirkende til det faktum at Canada er i bakevja når det gjelder å utnytte potensialet for lakseoppdrett.
- Canada har verdens lengst kystlinje. I de mest næringsfattige regionene og provinsene, kunne lakseoppdrett vært en fremtidsrettet næring til beste for lokalbefolkningen, sa Krause. Hun fortalt videre om samfunnet Hope Island der representanter for First Nation nå vender tilbake til et lokalsamfunn de hadde forlatt fordi det verken var jobber der eller en fremtid de ville satse på. Nå har de satt i gang med lakseoppdrett, og folk vender tilbake.
- Dette er et eksempel på hvordan det kan gå når oppdrettsnæringen, i dette tilfellet Marine Harvest, samarbeider med lokalbefolkningen, sa Vivian Krause.