Amerikanerne ser store helsefordeler med å spise fisk
Amerikanske forbrukere er hektet på helsefordelene ved fisk, ifølge en Cargill-undersøkelse. Selskapet opplyser at forbrukerne foretrekker fisk framfor fiskeoljetilskudd.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
MINNEAPOLIS: Ifølge en undersøkelse Cargill Animal Nutrition nylig har utført, mener amerikanske forbrukere at fisk og sjømat er bedre for helsen enn fiskeoljetilskudd. Svarene i undersøkelsen tyder også på at forbrukerne mener at fisk, som er verdens raskest voksende proteinkilde, gir dem større helsefordeler enn fiskeoljetilskudd, uansett hvor populære slike tilskudd måtte være, melder selskapet i en pressemelding fredag.
En tredjedel (33 prosent) av alle amerikanske husholdninger tar fiskeoljetilskudd, men likevel mener 90 prosent av forbrukerne i alle generasjoner at fisk/sjømat har større helsefordeler enn fiskeolje. Ifølge undersøkelsen mener forbrukerne at de tre viktigste helsefordelene ved inntak av sjømat er at det er godt for hjertet (60 prosent), fettfattig (49 prosent) og godt for hjernen (41 prosent), kommer det frem.
Nyere forskning viser at forbrukernes oppfatning er korrekt: det er mer helsebringende å spise rundfisk med høyt nivå av omega-3-fettsyrer enn å ta tilskudd av fiskeolje. Studier viser at tilskudd av fiskeolje i kosten alene ikke nødvendigvis reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer eller bedrer kognitiv helse, to av de helsefordelene som forbrukerne hyppigst oppga i undersøkelsen.[1] Fisk inneholder sunne oljer som absorberes ca. ni ganger bedre enn oljer fra fiskeoljetilskudd.[2] Forskere anbefaler forbrukerne å følge retningslinjene fra den amerikanske hjerteforeningen og begynne å spise ulike typer fet fisk minst to ganger i uken for å få i seg anbefalt mengde omega-3-fettsyrer og vitamin D, opplyser selskapet.
Sunnere kosthold
- Det er ikke tvil om at fisk og sjømat som regelmessige innslag i kosten har enorme helsefordeler, sier dr. Felicia D. Stoler, DCN, MS, RDN, FACSM og FAND ernærings-/treningsfysiolog.
- Et sunt kosthold som inneholder fiskeprotein, i tillegg til en sunn livsstil generelt, er utslagsgivende for helsen.
Resultatene fra undersøkelsen sammenfaller med tallene fra bransjen, som viser at etterspørselen etter fisk øker som følge av at stadig flere ser sammenhengen mellom sjømat og god helse.[3] Den globale etterspørselen etter sjømat forventes å vokse med 70 prosent innen 2050, en etterspørsel Cargill og bransjen arbeider for å møte, opplyser Cargill.
- Reelle fordelene
- Fisk er helt klart en viktig kilde til sunne proteiner, og det er oppmuntrende at forbrukerne kjenner til de reelle fordelene ved å spise sjømat, sier Einar Wathne, President Cargill Aqua Nutrition.
- Vi regner med at vi med ytterligere framskritt innen akvakulturernæring kan sikre at fisk og sjømat vil spille en vesentlig rolle når det gjelder å møte proteinbehovet i verden og gi en stadig større del av verdens befolkning tilgang til de helse- og ernæringsmessige fordelene ved fisk og sjømat i årene som kommer, legger han til.
Om Cargill Animal Nutritions undersøkelse "Feed for Thought":
Undersøkelsen ble utført for Cargill Animal Nutrition av ORC International i tidsrommet 7.–10. april 2016. 1029 voksne amerikanere fra et representativt utvalg av befolkningen deltok i undersøkelsen. Dette er den første undersøkelsen i forbindelse med Cargill Animal Nutritions nye forskningsinitiativ "Feed for Thought". "Feed for Thought" vil regelmessig undersøke sentrale oppfatninger og meninger om forsyningskjeden for animalske proteiner.
[1] Rethinking Fish-Oil Pills for Heart and Brain (2012). Tufts University Health and Nutrition Letter, Volume 30, Number 8.
[2] Ghasemifarda, S., Turchinib, G.M., Sinclaira, A.J. (2012). Omega-3 long chain fatty acid "bioavailability": A review of evidence and methodological considerations. Progress in Lipid Research, Volume 56, s. 92–108.
[3] Almeida, I. (2015 August 18). Fish Farming Becomes Bigger Business Than the Open Sea. Bloomberg. Hentet fra http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-17/hungry-fish-farms-lure-cargill-as-seafood-demand-grows