Utvider forskningsanlegg fra 4 til 12 merder
Cargill Innovation Center i Dirdal i Rogaland har utvidet oppdrettsanlegget Oltesvik fra fire til 12 merder. Investeringen til 15 millioner kroner fører til en betydelig kapasitetsøkning.
I tillegg har CIC Dirdal et like stort anlegg på Gråttnes – også det med 12 merder. Til sammen betyr dette betydelig økt kapasitet til å kjøre forsøk.
I prosessen har Oltesvik fått økt biomassetaket fra 910 tonn til 1400 tonn. Selv om totalen for begge lokaliteter fremdeles er 1560 tonn, vil økningen bety betydelig bedre fleksibilitet.
- Vi får nå mulighet til å gjennomføre avanserte ernæringsforsøk i tilnærmet full skala. Det er noe helt annet en tidligere hvor vi gjerne har vært begrenset til å sammenligne en testdiett med referansedietten. Vi får ikke gjennomført flere forsøk nødvendigvis, men informasjonen fra de forsøkene vi gjennomfører blir mye mer verdifull, sier ansvarlig for feltforsøk, Terje Utne, i Cargill Norge til Kyst.no
Satt ut fisk tidligere enn planlagt
Han ser nå frem til å ta i bruk forsøksdesign som utforsker ytterpunkter slik at han kan modellere effekter i mellomrommet. Dette gir betydelig bedre utgangspunkt for kontinuerlig å tilpasse fôrene våre etter råvarepris, råvaretilgang, laksepris og kundeønsker med mer.
Driftsleder Kjetil Frafjord får mer fisk å røkte, men klager slett ikke. Han er svært fornøyd med måten utvidelsen ble gjennomført.
- Hele prosjektet ble gjennomført uten skader eller uhell. Vi fikk opprettet kontakt med kontraktører i en tidlig fase og gjort nødvendige risikovurderinger. Vi hadde daglig kommunikasjon med kontraktører om HMS, fremdrift og andre saker. Prosjektet ble gjennomført noe under budsjett og vi kunne sette ut fisk en uke tidligere enn plan, sier Frafjord.
- Cargill Innovation Center i Dirdal legger ned stor innsats i utvikling av fôr med stabil og høy ytelse produsert fra trygge råvarer. Med toppmoderne fasiliteter og forskere i verdensklasse, legger innovasjonssenteret senteret i Dirdal grunnlaget for at Cargill kan tilby rådgivning og fiskefôr av ypperste klasse. Og bidra til nye og mer bærekraftige fôr til havbruk i Norge, som har fått et enda større fokus enn tidligere da Regjeringen nå har gjort "bærekraftige fôr" til et nasjonalt samfunnsoppdrag. Dette krever enda større innsats og samarbeid, og Cargill er innstilt på å bidra, sier R&D-direktør, Tor Andre Giskegjerde.