To nye lokaliteter gikk til topps i VINN-konkurransen for første gang
Bergen: Årets ViNN i vest er kåret, og denne gang går to nykommere helt til topps i Cargill-kåringen. I de to andre topplasseringene finner man gjengangere.
VINN i vest kårer de beste lokalitetene på utslaktet fisk som bruker EWOS-fôr fra Møre og Romsdal og sørover. Årets kåring er den tiende i rekken, og Cargill opplyser at hensikten er å hedre det gode håndverket som gjøres ute på merdkanten.
Kåringen gikk av stabelen digitalt kl 12.00, og det var i år flere nykommere som markerte seg.
Til topps gikk nemlig nykommeren Alsaker Fjordbruk sin lokalitet Klungervik, som vinner med laksen de satte ut høsten 2019.
- Det er ikke bare en ting som gjør at det bli så god produksjon på høstsmolt. For det første må man ha god smolt, men man må også ha fokus på kvalitet og få fisken til å spise bra fra starten av, sier lokalitetsansvarlig Yvonne Sett i Alsaker.
- En må ha gode folk som er med og støtter, alle må være engasjerte og "på", og jobbe mot samme mål. I tillegg kan man spare seg for mye arbeid dersom man bruker rensefisk og får dette til å fungere, sier hun.
Andre nykommer som vinner er Firda Sjøfarmer, som gikk til topps med sin lokalitet Kuøyna for ørret satt ut høsten 2019.
Begge vinnerne fremhever flere ting som ligger bak å ha få til så bra produksjoner av høstfisk, ikke minst engasjementet til folkene på anlegget og jobben de gjør hver dag hele året.
- Det er gledelig å se nye lokaliteter gå til topps for første gang, sa kunderådgiver Ståle Theimann i Cargill.
En gjenganger
Eide Fjordbruk er en gjenganger i VINN-sammenheng og vinner denne gangen for laks produsert ved lokalitet Hondsgår som var satt ut våren 2020.
Oddvar Enes, driftsoperatør i Eide sa de er avhengige av en sterk og god fisk som er klar for livet i sjø og et godt fôr som gir fisken et godt beskyttende slimlag og opitmal tilvekst.
- Man er også avhengig av å ha veldig motiverte folk på anlegget som er er klare for å gjøre denne jobben. Det er viktig at de ansatte forstår viktigheten av at fisken er mettet hver dag og hver time før vi går hjem fra jobb, la han til.
- Dette er tredje gangen dere mottar pris, hva er det dere får til som ikke alle får like godt til?
Erlend Eide, teknisk direktør sier man må ha kvalitet i alle ledd for å få et godt sluttprodukt, dette gjelder både fisken, folkene og fjorden.
- Den viktigste faktoren i tillegg til fisken er folkene. Vi må ha flinke folk som hver dag tenker "hva er den endringen jeg kan gjøre i dag som vil gi det lille ekstra". Det handler ikke kun om foring, det handler også om biologi, fiskehelse og hygiene og å unngå at fisken blir syk, slik at man raskest mulig kan få et best mulig produkt ut av sjøen, sa han.
Gjengangere er også Nordfjordlaks som går til topps med ørret produsert ved lokalitet Haneholmen.
Vekst og velferd
Theimann forklarte at vinnere kåres ut fra best tilvekst (EGI), best fôrutnyttelse (EFI) og høyest overlevelse. Tilvekst og fôrutnyttelse er viktige måleparameterne i havbruksnæringen. Dessuten er overlevelse viktig for lønnsomheten og ikke minst en vesentlig indikator for fiskevelferd.
- I årets kåring ser vi det er gode generasjoner og tett i toppen. I kategorien laks satt ut våren 2020 har vi rekordresultat på tilvekst (EGI), sier Theimann som var prisutdeler sammen med kunderådgiver Harald Engevik.
Vinnere og toere
Her er alle vinnerne og de som kom på andreplass:
HØST 19G LAKS
VINNER: Alsaker Fjordbruk, lokalitet Klungervik
Nominert: Hofseth Aqua, lokalitet Skotungneset
HØST 19G ØRRET
VINNER: Firda Sjøfarmer, lokalitet Kuøyna
Nominert: Firda Sjøfarmer, lokalitet Leiholmane
VÅR 20G LAKS
VINNER: Eide Fjordbruk, lokalitet Hondskår
Nominert: Eide Fjordbruk, lokalitet Hisdalen
VÅR 20G ØRRET
VINNER: Nordfjordlaks, lokalitet Haneholmen
Nominert: Lerøy Sjøtroll, lokalitet Tveitnesvik