Tre avslag på utviklingstillatelser
Gigante Offshore, Cermaq og Nova Sea fikk alle avslag på sine søknader om utviklingstillatelser.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Fiskeridirektoratet avslo fredag tre selskapers søknader om utviklingstillatelser.
Oppfyller ikke kravet om innovasjon
Det omsøkte Cermaq konseptet FlexiFarm er beskrevet som et lukket flytende anlegg med smitterensing. Selskapet hadde søkt om 13 tillatelser for «FlexiFarm».
Direktoratet skriver at de har kommet til at konseptet FlexiFarm ikke oppfyller vilkråret om «betydelig innovasjon».
FlexiFarm er i grunnutforming konfigurert som et tradisjonelt merdanlegg i rammefortøyning. Merdene skal være overbygget med tak og fysisk innkapslet med presenningsduk utenpå noten, og skal være utstyrt med teleskopiske slanger for inntak av vann fra variable dyp. Hver merd skal utstyres med vannbehandling for desinfeksjon av inntaksvann. Dette skal fjerne parasitter og redusere innholdet av patogener i inntaksvannet. I bunnen av hver enhet skal det være tilkoblet en slange som fører utslippsvann og slam opp til flytekragen. Her skal det installeres et system for kverning av partikler, slik at disse blir mindre og får lavere synkehastighet. Øvrig utslippsvann skal gå ut via luker/tuber i dukveggen.
Avslag til Nova Sea
Om «Spidercage»-konseptet til Nova Sea skriver Fiskeridirektoratet at de fatter med dette vedtak om å avslå søknaden for konseptet fordi Fiskeridirektoratet har kommet til at det ikke er sannsynliggjort at det omsøkte konseptet kan realiseres, og at konseptet derfor ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon».
Spidercage er beskrevet som et semi-lukket anlegg med integrert bølgebryter og hivkompensering av merden. Prosjektets primære utviklingsmål er å utvikle ny teknologi som kan åpne nye arealer for havbruk i mer eksponerte områder ved å skape et miljø med vesentlig mindre bølgeenergi inne i merden enn hva miljøkreftene utenfor normalt skulle tilsi.
Nei til Gigante
Det fremgår av søknaden at målet til Gigante sitt utviklingsprosjekt «Gigante Offshoremerd» er å utvikle, bygge og teste en rømningssikker, stor merdkonstruksjon for eksponert farvann. Merdkonstruksjonen skal bygges i polyetylen (PE), og skal betjenes og styres fra et integrert basefartøy. Det er tatt utgangspunkt i en lokalitet i Nordland, som etter det opplyste er for eksponert til at konvensjonelle anlegg kan benyttes. Søkers prosjektplan er delt inn i fem faser: Design, bygging, testfase i sjø, testfase med full produksjon av fisk, og til slutt drift og produksjon.
Fiskeridirektoratet fatter med dette vedtak om å avslå søknaden for konseptet «Gigante Offshoremerd», og begrunner at de har kommet til at det omsøkte prosjektet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon».