Nytt avlusingssystem tas i bruk for første gang i Chile
SFI har gode resultater med sitt nye avlusingssystem hos Bakkafrost på Færøyene. Nå har de også inngått en avtale med Cermaq, som skal ta i bruk systemet for første gang i Chile.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Færøyske Sea Farm Innovations (SFI) har utviklet et avlusingsverktøy som er bygget omkring det patenterte spylesystemet deres.
SFI forteller de siden dag én har hatt et stort fokus på fiskevelferd og fiskehelse, og salgs- og markedssjef Gunnar Johildarson sier til Kyst.no at de kan vise til gode resultater for deres avlusingssystem.
Maskin nummer to til Bakkafrost
Færøyske Bakkafrost var SFIs første kunde og har installert en dobbel-avlusermaskin på fartøyet Martin, som i mange måneder nå har utført avlusinger. Maskinen har to linjer og kan avluse oppmot 250 tonn laks i timen.
- Bakkafrost er så fornøyde at de har bestilt enda en avlusingsmaskin av oss, og denne vil de få kunne ta i bruk om få uker. Vi har fått meget positive meldinger på langtidseffekten av behandlingssystemet, sier Johildarson fornøyd.
- Ved å få enda en avlusingsmaskin om bord gjør at oppdrettsselskapet vil få en mye større kapasitet som vil være opp mot 450-500 tonn laks i timen, legger han til.
Litt videreutvikling og tilpasning har det vært siden den første maskinen ble tatt i bruk, men han påpeker de ikke har vært nødt til å gjøre de store endringene.
- Noen ting har vi gjort mer skånsomt. Hvordan fisken kommer ut blant annet, er optimalisert, sier han.
Stor ny kontrakt
Det færøyske systemet påpeker Johildarson også skal tas i bruk for aller første gang i Chile.
- Vi har inngått en viktig avtale med Cermaq, som skal få levert en avlusingsmaskin i juli. Så vi ser frem til at systemet vårt skal tas i bruk i Chile også, sier han fornøyd.
Utvider verktøyskassen
Harald Takle, FoU-sjef Farming Technology i Cermaq Group opplyser i en pressemelding at lakselusssituasjonen i Chile er utfordrende, og de må derfor utvide deres verktøykasse for å få bedre kontroll.
Han mener SFI har kommet opp med et veldig interessant konsept som sikrer fiskens velferd, og samtidig er det fleksibelt og enkelt å betjene.
- Vi samarbeider tett med SFI, og kombinerer deres entreprenørskapsmessige tilnærming og kompetanse med vår erfaring for å tilpasse teknologien for å sikre en optimal effekt mot lakselus i Chile. For sikker implementering vil vi bruke Cermaqs velferdsscore system og et svært dedikert personell. Hvis dette lykkes, kommer vil til å dele denne kunnskapen med industrien i Chile og vår virksomhet i Canada og Norge, sier Takle.
Skal brukes i to regioner
Javier Herrera, havbruksdirektør for Cermaq Chile, er ivrig etter å begynne å bruke det nye systemet.
- Vi gleder oss til å bruke denne maskinen, som gjør at vi kan avluse fisken forsiktig og forhåpentligvis med høy effektivitet, sier Herrera.
Han påpeker at de skal ta avluseren i bruk på deres sjøområder i både region 10 og region 11.
Eyðbjørn Hansen, administrerende direktør på Sea Farm Innovations, sier at han ser frem til å jobbe med Cermaq.
- Vårt hovedfokus fra begynnelsen har vært fiskevelferd, og for oss å kunne samarbeide med et ledende selskap innenfor fiskevelferd er det en perfekt match, sier Hansen.
Vil inn på det norske markedet
Selskapets mål videre påpeker salgssjef Johildarson, er å komme inn på det norske markedet.
- Vi har merket en stor interesse fra norske oppdrettere og har ambisjoner om å få våre avlusere inn på dette markedet om kort tid. Vi har ikke lang leveringstid så dette ser vi for oss kan bli en realitet relativt fort dersom kundene ønsker det.
Det nye avlusingsverktøyet til SFI som Kyst.no har omtalt tidligere er bygget rundt deres patenterte spylesystem, som forsiktig fjerner lakselus fra laksen og samtidig samler lusene slik at det kan filtreres fra vannet. Behandlingen varer bare i ca 0,2 sekunder per fisk, og er effektiv mot både bevegelig og voksen hunnlus.
SFI ble stiftet sommeren 2017, men prosjektet med utviklingen av avlusningssystemet har pågått i fem år. Den første utgave ble utviklet av PVC-rør i en garasje. Les mer om dette her.