Antbiotikaforbruket skal ned med norsk hjelp
Chile: Norge og Chile har hatt samtaler på ministernivå om hvordan de skal samarbeide for å skape bedre forhold i laksenæringen. Fiskehelse, fiskevelferd og bærekraft er områder det skal samarbeides om.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Jeg er ikke sjenert, jeg vil si at nordmenn er verdensledende på kunnskap, sier fiskeriminster Per Sandberg til Salmonexpert når han blir spurt om hva Chile kan lære av Norge.
Sandberg har allerede ved flere anledninger signalisert at norske fagmyndigheter er beredt til å samarbeide med sine kolleger i Chile, spesielt på områder som handler om fiskehelse og bekjempelse av fiskesykdommer.
Ifølge ministeren vil dette være en investering i forskning der utvikling av vaksiner er det viktigste for å redusere antibiotikaforbruket i Chile til et minimum.
Les også: – Don`t worry, be happy
Et felles ansvar
- Vi har mange felles problemer og søke å lære av hverandre for å løse dem. Det er et betydelig behov for forskning, samt å samle erfaringer som er nyttige for å redusere bruken av antibiotika i Chile, og kjemikalier i Norge, sa Sandbergs sin chilenske kollega Raul Súnico etter møtet.
Les også: – Det vil komme flere teknologioppkjøp
Han legger til at Norge og Chile som to ledende lakseprodusenter bør jobbe sammen for å utvikle næringen på en måte som tillater at næringen kan vokse.
- Verden trenger mer sjømat, og Chile og Norge har ansvar for å utnytte de naturgitte forholdene til å fremskaffe ressursene til forbrukerne. Utfordringen nå er å finne bærekraftige måter å vokse, og bygge en fremtid sammen, sier Per Sandberg.
Partene var også enige om at de gjennom EFTA vil jobbe for å redusere tollbarrierer for eksport og import.