Dag Møller kan se tilbake på en rikholdig karriere. 94-åringen er sprek og hjelper gjerne Kystpoddens utsendte med å få diverse utstyr i hus.

Kystpodden:

Startet karrieren med å snekre sitt eget kontor

Dag Møller er en av de mest innflytelsesrike personene i oppdrettsnæringens tilblivelse. Han var sentral da oppdrettsloven ble utformet, og takket være han fikk næringen sine forskningsstasjoner i Matre og Austevoll.

Publisert Sist oppdatert

Men starten på karrieren i Havforskningsinstituttet ble litt spesiell.

– Du er ansatt, men vi har ikke kontor til deg, var beskjeden unge Møller fikk av sin arbeidsgiver. Men han som senere ble leder for HI og professor ved Universitetet i Bergen var ikke tapt bak en dør.

– Jeg gikk i gang og bygget mitt eget kontor, forteller nestoren til «Kystpodden», og ler godt.

Torskens otolitter

Dag Møller tok sin doktorgrad på torsk der han analyserte otolitter (fiskens ferdsskriver). Han dokumenterte forskjeller mellom skrei og kysttorsk, og ulike bestander av kysttorsk. Disse studiene førte han til Canada der han studerte laksene i ulike elver på oppdrag for universitetet i St. Andrews.

Her hjemme var Dag Møller en pioner som også var levende opptatt av måten oppdretterne drev på. Han beskriver Erling Osland som en nær samarbeidspartner og venn.

– Han var vel nærmest for kommunist å regne, og jeg var sterkt kristen. Men vi kom godt ut av det, forteller Dag Møller i lørdagens episode av «Kystpodden».

Hør «Kystpodden» lørdager kl. 10 – Aldri en lørdag uten.

Kyst.no/kystpodden eller Spotify