Vil begrense smitte mellom sjøanlegg ved å desinifisere dem
Selskapet Defloat setter nå opp desinfiseringsanlegg nummer to ved Hitra. Anlegget skal bidra til mindre smitte av sykdommer og lakselus mellom oppdrettsanleggene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Øystein Fond Vaage er forretningsutvikler i selskapet Defloat, som satser på ozondesinfisering av båter og utstyr innen oppdrettsnæringen for å hindre spredning av smitte mellom anlegg.
Desinfiseringssystem er patentert, og så langt har selskapet ett prototypeanlegg i Drevika ved Ålesund, som har vært i drift nesten ett år. Her blir båter og utstyr desinfisert i et lukket basseng, en operasjon som tar rundt tre timer fra dokking.
- Båtene trenger ikke å slippsettes og sparer tid med denne desinfiseringsløsningen, forteller Vaage.
- Vi gjør dette uten bruk av miljøskadelige kjemikalier. Det er en enkel operasjon, som gir god kvalitet på desinfiseringen, det går raskt og er tidsbesparende.
Setter opp anlegg nummer to
I dag har Defloat én ansatt, mens personell leies inn til å drifte anlegget i Drevika. Vaage forteller at de håper på å kunne ansette én til tre om kort tid.
- Selv om bransjen er uforutsigbar, og det går fra jobb til jobb, ser vi et stort behov og opplever jevn kundestrøm ved protypen i Drevika.
Erfaringene er så gode at de satser på å sette opp anlegg nummer to ved Hitra i Kjerringvåg. Ved det kommende anlegget ønsker de også å levere bunkers, drive kystehandel og drive avfallshåndtering med mer.
- Anlegget skal etter planen være i drift i april 2018. På sikt er målet å ha flere anlegg langs kysten, for å behandle arbeidsbåter, servicebåter og brønnbåter, sier Vaage.
Kjent desinfiseringsmiddel
Ozon som de bruker i prosessen er ifølge Vaage et kjent desinfiseringsmiddel, med mange fordeler sammenlignet med andre desinfeksjonsmidler.
- Bakterier og virus kan ikke utvikle resistens mot ozon. Ozon er langt mer reaktivt enn klor til å drepe bakterier, sopp og virus. Reaksjonstiden på ozon er kort og krever mye mindre kontakttid enn kjemiske stoffer. Ozon har også en kort levetid, forklarer han.
I flyktig form varer ozon i 10 til 20 minutter før den igjen går over til vanlig oksygen. Transport, produksjon, lagring håndtering og utslipp av kjemikalier vil dermed kunne reduseres, noe som gir miljø- og helsemessige fordeler. Ozon produseres på stedet fra oksygen/luft og høy spenning.
- Til rensing og desinfeksjon har vært dette vært benyttet lenge, men i Europa er det først i de siste tjue årene at bruken har blitt mer omfattende.
- Parallelt har forskning vist at klor kan være skadelig, og vitenskapelige miljøer har anbefalt at bruken av klor reduseres ved rensing av drikkevann og til annen industriell virksomhet, påpeker Vaage.