Fremtidens løsning for god biosikkerhet i akvakultur
Desinfeksjon av vann er et av de viktigste tiltakene for å ivareta god biosikkerhet i akvakulturvirksomheter. En fagkomité er etablert i regi av Standard Norge for å se på standardisering av sertifiseringsordninger og driftsmetoder.
Iitiativet til opprettelsen av standardiseringskomiteen kommer fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Bakgrunnen er at dagens ordning der henholdsvis Veterinærinstituttet fatter vedtak for hvilken metode og teknisk utstyr som kan brukes, og Mattilsynet fører tilsyn og fatter vedtak, ikke er tilpasset dagens og morgendagens akvakulturnæring.
– Vi ser på dette prosjektet som en viktig milepæl i å sikre trygge og bærekraftige løsninger for akvakulturindustrien, noe som vil ha stor nytteverdi også utenfor Norges grenser. Standard Norge er stolte over å bidra til utviklingen av standarder som sikrer trygg og effektiv desinfeksjon av vann i akvakulturnæringen, et viktig skritt for bærekraftig matproduksjon både nasjonalt og internasjonal, sier direktør for Energi, bærekraft og teknologi i Standard Norge, Åse Lunde.
Innovasjon og forebygging
Målet for arbeidet er å muliggjøre sammenlikning av effekt av desinfeksjon med diverse desinfeksjonsmetoder gjennom en eller flere nye standarder. Resultatet vil bidra til teknologinøytralitet, og øke innovasjon innen feltet for å effektivt forebygge og begrense spredning av smittsomme sykdommer hos akvatiske organismer.
Styrker bærekraft
Med utvikling av nye norske standarder sikres det at akvakulturnæringen får forbedret desinfeksjon for å oppnå bedre biosikkerhet. Dette styrker næringens bærekraft, bidrar til bedre fiskehelse og fiskevelferd og bidrar og til å opprettholde Norges ledende posisjon innen akvakultur globalt.
– Standardisering av sertifiseringsordninger og for å måle effekten av desinfeksjon av vann både inn og ut fra akvakulturvirksomheter er svært viktig for å ivareta og forbedre biosikkerheten. Dette vil føre til bedre fiskehelse og fiskevelferd, og en mer bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen, sier komitéleder Sonal Patel fra Veterinærinstituttet.
Endringer krever ny forskrift og nye standarder
Dagens forskrift om desinfeksjon av inntaks- og avløpsvann gir Veterinærinstituttet myndighet til å godkjenne metoder og teknisk utstyr for desinfeksjon av vann i akvakulturanlegg. Mattilsynet fører tilsyn og fatter vedtak basert på denne godkjenningsordningen.
Siden forskriften trådte i kraft i 1997 har akvakulturnæringen endret seg mye. Endringene inkluderer bl.a. introduksjonen av lukkede, semilukkede og kombinasjonsanlegg på land, større settefiskanlegg, flytende teknologi på sjø, mer avanserte fartøy for transport av fisk, større anlegg, og oppdrett av nye arter.
Denne utviklingen har gjort den eksisterende forskriften foreldet og ikke tilpasset dagens produksjonssystemer.
– Derfor tok vi sammen med Veterinærinstituttet initiativ til å få utarbeidet standarder i regi av Standard Norge. Parallelt med standardiseringskomiteens arbeid kommer Mattilsynet til å revidere forskriften slik at den møter dagens og fremtidens utfordringer i oppdrettsnæringen, sier Lise Rokkones, seksjonssjef fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynet.
Mer informasjon om komiteen kan finnes på Standard Norges nettsider https://standard.no/standardisering/komiteer/komiteoversikt/snk-625/