Optoscale satser mer på egenutviklede løsninger og Sven Jørund Kolstø, daglig leder i OptoScale t.h sier de har ambisjoner om dobling av antall ansatte de neste årene. Foto: Optoscale.

Henter 35 millioner kroner for å skalere opp sanntidsovervåking

Trondheims-baserte OptoScale har hentet NOK 35 millioner for å skalere opp løsningene sine. Daglig leder sier ambisjonen er å vokse fra 20 til 40 ansatte de neste to til tre årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

OptoScale ble stiftet i 2015 med mål om å levere data-drevne løsninger til den globale fiskeoppdrettsindustrien. Selskapet har kunder i Norge, Skottland og Canada, og vil nå vokse videre i disse landene, samt ekspandere til Island, Chile og Australia, melder de i en pressemelding.

OptoScale driver med fangst og analyse av høyverdi-data for oppdrettsbransjen, et marked som de spår er anslått å øke fra ca. 100 millioner kroner i dag til fire milliarder kroner i 2030.

OptoScale leverer egenutviklede sensorer som en tjeneste til fiskeoppdrettere, som gjør at man kan få informasjon om fisken på: minimal påvirkning på fisken, og mer presise data. Dataen melder de inkluderer presise vektmålinger og velferdsmålinger av sår, deformiteter, finneslitasje og ikke minst lusetelling, som de mener hjelper oppdrettere å optimalisere påvekstfasen ved å forbedre grunnlaget for fôring og behandlinger.

- Akvakultur er en relativt ung industri, og det er mange spennende muligheter for innovasjon. Før måtte man ut i båt, kaste not og fange fisk manuelt for å få målt et lite antall fisk. Ikke bare var dette arbeidskrevende og lite presist, men var også en negativ påvirkning på fisken, sier Sven Jørund Kolstø, daglig leder i OptoScale.

Måler opp til 200 000 fisk hver dag

Ved å bruke kunstig intelligens og maskinlæring klarer nå OptoScales teknologi å måle opp til 200 000 fisk hver dag, for hver eneste sensor. Dette er sammenlignet med de 50-200 fiskene man kan klare manuelt på en dag. OptoScales løsning er et undervannskamera som sender informasjon i sanntid om fisken.

- OptoScale har et mål om ha installert 2000 enheter hos kunder i 2027. Med pengene vi nå har hentet starter jobben med å skalere opp mot denne visjonen. I første omgang skal vi vokse fra 20 til 40 ansatte de neste 2-3 årene. Det er muligheter for mange typer bakgrunner i selskapet nå, og vi tar gjerne en uformell prat med de som synes denne reisen høres spennende ut, sier Kolstø. 

- I fremtiden skal ikke fiskeoppdrettere trenge å bruke tid på å lure på hva som skjer med fisken. All dataen de trenger skal være enkelt tilgjengelig, slik at tiden kan brukes til å ta bedre beslutninger, ikke arbeidskrevende leting etter informasjon om fisken, sier Ragnhild Hollup, teknisk direktør i OptoScale.

- Vår ambisjon er å gjøre konseptet med manuell håndtering av fisk foreldet. Som hest-og-kjerre for transport og røyksignaler for kommunikasjon, så vil manuell håndtering i fremtiden ganske enkelt være en utdatert måte å gjøre ting på, legger hun til. 

Med denne informasjonen mener selskapet at oppdrettere kan forbedre fôrfaktor og unngå overfôring. Presis fôring kan redusere miljøpåvirkningen av fiskeoppdrett, og kan også føre til en kraftig reduksjon i klimagassutslipp fra næringen.

- Fiskeoppdrett er et stort market, sier Christian Lim, co-Managing Director i SWEN Capital Partners fond rettet mot havnæringene: The Blue Ocean Fund, som er hovedinvestor i runden.

- For å realisere sitt store potensial, må industrien gjøre store forbedringer i produktivitet samtidig som man adresserer bærekraftsproblematikk. OptoScale tilbyr teknologi som hjelper kundene å oppnå begge to, sier han. 

SWEN Capital Partners er et europeisk forvaltningsmiljø som er dedikert til bærekrafte investeringer innen private equity. Selskapet forvalter ca. 65 milliarder kroner. Blue Ocean er SWENs venturekapital-fond, som investerer i innovasjoner som bidrar til å regenerere havene, med fokus på FNs bærekraftsmål nummer 14.