DNA-vaksine for laks kan godkjennes i dag
Legemiddelselskapet Elanco har hatt gode resultater med DNA-vaksine i Canada. Ragnar Thorarinsson fra selskapet sier DNA-vaksinering snart kan bli en realitet også i Norge.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I dag 19.juni, skal alle EU-land gi sin stemme i den europeiske kommisjonen for bruk av DNA-vaksinen "CLYNAV" i EU, etter at det i fjor ble anbefalt av den vitenskapelige komiteen i EU (CVMP).
Ragnar Thorarinsson fra Elanco understreket ved et foredrag at de tradisjonelle vaksinene frem til nå i hovedsak har gitt gode resultater, men at det etter hvert er blitt behov for å bruke ny teknologi i havbruksnæringen.
Flere fordeler
Han tror det bare er et spørsmål om tid før DNA-vaksiner blir godkjent for bruk også i Norge, og at det vil gi flere fordeler.
Thorarinsson fortalte at selskapets DNA-vaksine mot IHN, som har vært i bruk i Canada siden 2005, har gitt gode resultater.
- Siden da har over 200 millioner fisk blitt vaksinert og det ser ut som den gir fullgod beskyttelse.
IHN-vaksinen har ifølge Thorarinsson gitt god beskyttelse mot infeksjon, og lokalitetene uten vaksinering har måtte betale dyrt.
En DNA-vaksine bruker plasmider (sirkulært DNA) til å introdusere kun de relevante komponentene av viruset til immunforsvaret, gir ikke genetiske forandring i fiskens DNA.
Gir lite bivirkninger og tilveksttap
- Vaksinen injiseres muskulært, og stikksted trenger derfor ikke gjøres like nøyaktig som med oljebaserte vaksiner, påpekte han.
Basert på erfaringene med DNA-vaksinen som har vært brukt i Canada, har den gitt lite bivirkninger. I motsetning til olje-baserte vaksiner som gir rundt 10 prosent tilveksttap, vil man ifølge Thorarinsson slippe dette med DNA-vaksinen.
Et paradigmeskifte
- Når det for første gang gis fullgod beskyttelse mot et gitt virus hos laks, er ordet paradigmeskifte en berettiget betegnelse, avsluttet Thorarinsson.
DNA-vaksiner vil i Norge blant annet kunne innebære mer effektive vaksiner mot virussykdommer som PD og ILA.