Slakter ut 600 000 fisk etter manetangrep
SalMar destruerer 600 000 fisk for å ivareta fiskevelferd etter økt tilsig av perlesnormaneter.
Det vises til tidligere melding om truende tilsig av perlesnormanet ved lokaliteten Ørnfjordbotten i Senja i november, og SalMars beslutning om å destruere all fisken på lokaliteten av hensyn til fiskevelferd.
Det skriver selskapet i en pressemelding.
Som nevnt i samme melding ble det da observert perlesnormaneter også på andre lokaliteter i Midt- og Nord-Norge. Omfanget har nå økt og truffet flere lokaliteter. Det er lokalitetene Finnvika sør og Langneset i Nord-Norge som er hardest rammet. Hendelsene her har medført fremskyndet slakting og økt destruksjon. På lokaliteten Langneset der det står fisk på ca. 1,0 kg, har man over tid tatt ut fisk som har vært utsatt for manetangrep.
Situasjonen med perlesnormaneter på lokaliteten har dessverre vist seg å være vedvarende og tiltakende, og det er derfor besluttet å ta ut all gjenværende fisk som står på lokaliteten per i dag, totalt ca. 600.000 individer. Slike hendelser med perlesnormaneter forekommer svært sjeldent, det er over 20 år siden SalMar ble utsatt for et liknende manetangrep.
Må bruke betydelige ressurser
SalMar forventer at det i en periode fremover må settes inn betydelige ressurser for å overvåke og iverksette nødvendige tiltak som følge av økt manettilsig. Ansatte ved selskapets anlegg i regionene Midt og Nord legger daglig ned en stor innsats for å ivareta fiskevelferden.
Maneter er en av flere risikofaktorer ved fiskeoppdrett, men det er svært sjelden de påfører fisken skade. SalMars beredskapsplaner tar høyde for slike hendelser, slik at disse blir håndtert på betryggende måte og med fiskevelferd som viktig styrende prinsipp hvis de oppstår.
I tråd med interne retningslinjer holder SalMar Mattilsynet fortløpende rapportert om det pågående tilsiget av perlesnormaneter og om de fiskehelsefaglige vurderinger som til enhver tid gjøres.
Les andre saker om perlesnormanet:
-
Dette verktøyet skal fange opp perlesnormanet
– Det finnes få andre tiltak for å fjerne maneter når de først har kommet inn i merden, og dette bidrar sannsynligvis til det trykket vi ser nå, sier daglig leder Stefan Paulsen.
-
Rekordmange perlesnormaneter forrige uke
I uke 45 ble det rapportert 153 observasjoner av perlesnormanet.
-
Avluste i fjorten dager, sammenhengende
Høyt lusepress, mangel på brønnbåter og nå perlesnormanet. Det har vært hektiske arbeidsdager for Lovundlaks.
-
KI skal kjenne att den giftige maneta
I fjor drap ho millionar av oppdrettsfisk. No er perlesnormaneta tilbake igjen.
-
- Et stort antall oppdrettslaks har dødd
Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.
-
Observasjonsrekord for perlesnormanet
Antall observasjoner av perlesnormanet har skutt i været de siste årene. Ifølge data fra Jellysafe-prosjektet markerer forrige uke den fjerde uken med rekordobservasjoner så langt i år.
-
Perlesnormaneten er tilbake – maner til manetkamp
Perlesnormaneten er tilbake og per nå på nivå med fjoråret, og nå trenger forskerne hjelp fra næringen.
-
Spyttar inn pengar til forskning på perlesnormanet
Perlesnormaneta har skadd fisk langs heile kysten. No skal forskarane undersøke korleis man hindrar at dette skjer igjen i prosjektet «JellySafe», som er tildelt nær 35 millionar kroner.
-
– Jeg er ikke fornøyd med fiskevelferden i kvartalet
Grieg Seafood oppnådde nest beste kvartalsresultat noensinne i Rogaland, men i Finnmark står utfordringene i kø for selskapet.
-
- Biologisk utfordrende kvartal
Mowi rapporterte inntekter på 1,33 milliarder euro i første kvartal, sammenlignet med 1,36 milliarder euro i samme kvartal i fjor. Selskapet oppnådde samtidig et operasjonelt driftsresultat på 201 millioner euro.