Hans Olav Djupvik har gått bort
Veterinær Hans Olav Djupvik døde 14. januar hjemme på gården i Fusa etter lengre tids sykdom, nær 74 år gammel.
Han var en betydningsfull veterinær i pionertiden til bransjen og har opp gjennom hatt flere fagartikler på trykk i Norsk Fiskeoppdrett.
I desember 1975 gikk Djupvik ut fra Norges Veterinærhøyskole i Oslo, og i 1976 startet han opp som kommuneveterinær i Fusa, som på dette tidspunktet allerede hadde et aktivt oppdrettsmiljø med bl.a. navn som Eide, Bolstad, Tombre og Lingalaks.
- Da jeg studerte var det ikke noe stort fokus på fisk som husdyr, men siden oppdrettseventyret hadde startet i Fusa og Hardanger fikk jeg raskt et grundig innblikk i hele denne næringen, uttalte Djupvik i et portrettintervju med Norsk Fiskeoppdrett i 2013.
- På 70-tallet da oppdrettsnæringen startet for fullt, var det mye prøving og feiling, men parallellene til annet husdyrhold var likevel mange. Vi skjønte derfor raskt at fiskehelse ville bli en utfordring, og allerede i 1979 hadde vi fått på plass månedlige besøk på oppdrettsanleggene, sa han i samme intervju.
I 1983 ble han distriktsveterinær i Fusa med ansvar for bekjempelse av smittsomme sykdommer og dyrevelferd.
Noe av det han var spesielt fornøyd med å ha fått lov til å bidra med var Fusa/Kvam forsøksring, der ideen var å samle standardisert data for fangst, miljøindikatorer, fiskehelse, lus, dødelighet etc. fra dette distriktet.
Hans aller største visjon var at dette skulle bli starten på en felles bransjedatabase for hele næringen hvor viktige trender skulle overvåkes.
I 2004 ble Mattilsynet dannet og det var en sammenslåing av Statens næringsmiddeltilsyn, Statens dyrehelsetilsyn, Statens landbrukstilsyn samt Fiskeridirektoratets sjømatkontroll og 89 kommunale næringsmiddeltilsyn. Som distriktsveterinær ble han da med inn i dette nye forvaltingsorganet.
Han ble der frem til 2013, da han gikk av med tidlig pensjon.
- Frem til 2004 hadde man i Statens dyrehelsetilsyn fått et bra fokus på fisk og fiskehelse, men etter sammenslåingen mener jeg det ble et lite tilbakeskritt for oppdrettsnæringen. Det var ikke like lett å få tilsvarende stort fokus på fisk med et stort hovedkontor i Oslo med det samme. Oslo er langt unna mye, og det er skummelt når det blir en viss avstand mellom makta og virkeligheten, sa Djupvik i 2013.
Samtidig understreket han at ting har gått seg til underveis, og at laksen etter hvert trolig hadde fått det fokuset den bør ha.