Håvard Blindheim Kaland fra Sykkylven.

Doktorgrad på laksens atferd: Nye metoder for bedre produksjon i oppdrett

Håvard Blindheim Kaland fra Sykkylven forsvarte sin doktorgradsavhandling om atferds interaksjoner mellom oppdrettslaks og fisk assosiert med lakseoppdrett, og ble tildelt sin doktorgrad (Ph.D.) denne uken ved NTNU i Ålesund.

Publisert

Kaland, som er ansatt ved Institutt for biologiske fag ved NTNU i Ålesund, disputerte mandag 6.januar med sin avhandling som ser nærmere på laksens atferd i oppdrettsmerder ved hjelp av ikke-inngripende metoder som kamera og kunstig intelligens. Studien fokuserer på samspillet mellom laks og andre arter, som rensefisk og villfisk, og hvordan disse interaksjonene påvirker laksens velferd.

Forskningen viser at rensefisk inspiserer og spiser kunstig lakselus, noe som kan erstatte mer inngripende metoder for å studere beiteatferd. Oppdrettslaks viste også predasjonsatferd mot fiskemodeller, spesielt mindre modeller. Kunstig intelligens ble brukt til å overvåke villfisk, og selv om den hadde en tendens til å overestimere antallet, var resultatene akseptable sammenlignet med manuelle tellinger.

Ved bruk av 360-kamera kunne forskerne observere både laks og villfisk samtidig, og i en studie ble det funnet at laksen ikke endret atferd i møte med sei og makrell. Studien konkluderer med at disse metodene i fremtiden kan bidra til kontinuerlig overvåking av atferdsmessige interaksjoner og optimalisering av produksjonen i oppdrettsnæringen.

Hovedveileder har vært førsteamanuensis Grete Hansen Aas og biveiledere førsteamanuensis Lars Christian Gansel, professor Trond Amundsen og mentor universitetslektor Stig Tuene fra NTNU.

Fakultet for naturvitenskap hadde oppnevnt følgende komiteen for vurdering av avhandlingen:

Opponent: Professor Anders Kiessling, SLU, Sverige

Opponent: Seniorforsker Åsa Espmark, NOFIMA

Opponent: Førsteamanuensis Ann-Kristin Tveten, NTNU