Forskning på laks og rognkjeks gir gode inntektstall
Forskning på bærekraftig lakseoppdrett har firedoblet inntektene for Helgelandselskapet Letsea.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Veterinær Karoline Skaar Amthor (31) lærer oppdrettere hvordan de skal få rognkjeksen til å være glad og fornøyd, slik at den spiser mer lakselus.
– Det er stappfulle hus på kurs om lus. Det er ekstremt stor interesse fra flere store selskaper. Marine Harvest sender alle sine teknikere, sier hun til DN grûnder.
Ved Dønna utenfor Sandnessjøen har helgelendingene i forskningsselskapet Letsea gjort suksess med 10.000 kvadratmeter forsøksmerder.
Selskapet økte fra 2013 til 2014 inntektene fra 24 til 90 millioner kroner og antall ansatte fra 16 til 28. Veksten kommer fra anvendt forskning på rognkjeks og kommersielle fullskalaforsøk for mer miljøvennlig lakseoppdrett, opplyser DN.
Kundene er blant annet Skretting, Ewos og Biomar, Lerøy, Marine Harvest, NRS og Grieg.
– Vi har tapt og tjent mye penger på storskala. Storskala er en risiko, men er også vår styrke. Det er ingen andre som gjør det. Det er mye forskning i oppdrettsnæringen, men få prosjekter som tas fullt ut og testes kommersielt i fullskala, slik vi gjør, sier styreleder Per Kristian Nordøy, til nettsiden.