Ola Krystad, forretningsutvikler i dykkerserviceselskapet KB.

De som bryr seg mest om hvordan fisken har det, vil lykkes best med dypdrift

Nedsenkbare merder gir potensielt store gevinster. Men «itjnå kjæm tå sæ sjøl»! Selv under vann kan mye gå til helvete.

I 2017 involverte oppdrettsselskapet Sinkaberg i Nærøysund og utstyrsleverandøren AKVA group oss i dykkerserviceselskapet kb. i utviklingen av det aller første nedsenkbare konseptet for laks, Atlantis.

Målet var åpenbart, å senke fisken under lusebeltet for å unngå påslag, avlusing og håndtering. Den i utgangspunktet enkle og geniale luftkuppelen og undervannsfôring gjør det mulig.

Til å begynne med gjorde man det kanskje unødig vanskelig og tungvint. Mye leamikk og tekniske innretninger av ulike slag gjorde det krevende å få alt til å fungere. Risikoen for kabel- og slangebrudd og dermed strømbrudd i merda var betydelig.

Dypdrift dokumenterer resultater

Likevel, Sinkaberg og AKVA group demonstrerte at det er mulig å ivareta fiskevelferden også i dypdrift. Fisken lærte seg raskt å bruke luftkuppelen for å fylle svømmeblæra. Og Atlantis viste også at det er fullt mulig å unngå lusepåslag i nedsenkede merder, forutsatt at fisken er tilnærmet fri for lus ved utsett, og at du kan unngå å heve merda gjennom utsettet. Luseeffekten er selvsagt størst om hele lokaliteten benytter dypdrift.

Sinkabergs gode luseresultater fikk naturlig nok stor oppmerksomhet i laksenæringen, som en av de billigere teknologiløsningene for å oppheve misfargede trafikklys. Flere og større oppdrettere flagger investeringer og overgang til dypdrift, og flere utstyrsleverandører jobber aktivt for å videreutvikle dypdriftskonsepter. Fra den første nedsenkede merden, ser vi at det er gjort mange små og store forbedringer. Teknologien og løsningene er blitt mer robuste, og fungerer i dag mye bedre.

Ute av syne, ute av sinn?

Som dykkerserviceselskap har kb. fulgt utviklingen av nedsenkbart i dypdrift siden starten. Jeg er overbevist om at teknologien har livets rett, uten at den vil være det ene saliggjørende. Dypdrift vil være et av verktøyene som vil bidra til at havbruksnæringen tar nye, viktige bærekraftsteg på veien til mindre lus, bedre fiskevelferd og lavere dødelighet.

Den største bekymringen når dypdriftsteknologi nå booster, er om noen skulle få det for seg at alt er ok så lenge du bare er nedsenket. Vi må for all del ikke la en «ute av syne, ute av sinn»-kultur få fotfeste i norsk laksenæring. Om det går galt i nedsenkbart, går det til helvete på ordentlig.

Ingen håndtering krever mye

Hovedhensikten med dypdrift er å unngå avlusinger og håndtering av fisken. Jo mindre du trenger å gjøre med fisken, jo bedre er det. At du slipper håndtering og avlusing av fisken, betyr ikke at nedsenkbart er enklere. Tvert imot, kan det kreve mer. Både av jobb og kunnskap. Og konsekvensene av ikke å gjøre jobben godt nok, blir fort større enn i tradisjonell overflatedrift.

Om det går galt i nedsenkbart, går det til helvete på ordentlig.

Ola Krystad, forretningsutvikler i dykkerserviceselskapet KB.

Derfor tar vi dypdrift på høyeste alvor i kb. Alle vi ansetter må gjennomgå kb-skolen og får grundig innføring i hvordan dypdrift skiller seg fra det de er vant med – drifts- og serviceoppgaver i overflatedrift. Vi har heldigvis mange ansatte som med erfaring og som har vært med på å utvikle et gjennomarbeidet prosedyreverk som nå rammer inn våre dypdriftstjenester. Våre mest erfarne medarbeidere fungerer også som mentorer for våre nyansatte.

Folk er viktigste faktor

Dypdrift er å ha luft i kuppelen og problemfri fôring. Får du senket fisken før lusa rekker å slå seg på, kan det rulle og gå nærmest av seg selv. Hvis alt fungerer som det skal, da.

For å lykkes, er det vår erfaring at tre ting må være på plass. For det første må selskapet, og de ansatte på lokaliteten, ha et sterkt ønske om å lykkes. Folkene ute på sjøen og de som har praktisk produksjonsansvar må ha lyst til å bli gode på dypdrift. De dyktigste og mest engasjerte folkene som jobber tettest på fisken, er etter vår erfaring også de dyktigste problemløserne.

Dernest bør du velge godt utprøvd utstyr, og komponenter du vet fungerer. Til sist er det avgjørende at risikovurderinger og prosedyrer er gjennomarbeidet og gode. Lytt gjerne til de som har erfaring.

Fisken nyter problemfri dypdrift

Heldigvis er det mange i norsk havbruk som bryr seg om hvordan fisken har det. Disse menneskene vil ha det beste utgangspunktet for å lykkes også med dypdrift.

Problemfri dypdrift er nemlig veldig bra for fisken. Må fisken opp før slakting, kan både du og fisken ha tapt.