Kommunikasjonsleder Live Kleveland mener myndighetene må ta mer ansvar for fiskedødeligheten i oppdrettsbransjen.

Dyrevernalliansen:

- Fiskehelserapporten avslører alvorlige utfordringer 

Årets fiskehelserapport viser at oppdrettsnæringen har hatt en liten nedgang i dødelighet i sjøfasen. Likevel er dødeligheten fortsatt høy, med opptil 22 % i noen områder. Dette er langt fra bærekraftig, mener Dyrevernalliansen.

Publisert Sist oppdatert

Dyrevernalliansen skriver i en pressemelding at bruken av nødslakt og bløggebåter på merdkanten øker trolig. Mattilsynet har vært bekymret for dette i flere år. Bløgging på merdkanten manipulerer dødelighetstallene og øker risikoviljen. Fisken havner i en annen kategori, og dødelighet kan skjules avhengig av hvordan den rapporteres, skriver de. 

Myndighetene må ta ansvar

– At fiskedødeligheten har sunket litt, betyr ikke at vi ser en varig forbedring. Nedgangen kan skyldes tilfeldigheter, som at perlesnormaneten var mindre utbredt i 2024 enn i 2023, eller at flere bruker bløggebåter på merdkanten, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Hun peker på at regelverket lar aktører med høy dødelighet fortsette som før, mens de som driver godt ikke belønnes. 

– Dette må endres. Oppdrettere må få insentiver til å redusere dødeligheten. De med uakseptabelt høye tap må vise reelle forbedringer før videre vekst tillates. Uten slik styring vil vi fortsette å miste enorme mengder fisk hvert år. 

– Over 80 % av fisken som dør, bukker under for infeksjoner, skader eller ukjente årsaker. Dette er uakseptabelt! Slike tilstander ville aldri vært tillatt for husdyr på land. Likevel ser vi ingen tiltak i dyrevelferdsmeldingen. Nå må havbruksmeldingen levere konkrete løsninger for bedre fiskevelferd, legger hun til. 

Hvor er stoltheten?, spør Dyrevernalliansen. 

– Norsk oppdrettsfisk er vår nest største eksportvare. Likevel lar vi nesten 16 % av fisken dø. Skal vi være nasjonen som jukser i hoppbakken og aksepterer høy dødelighet i oppdrett? Hvor er stoltheten over det vi burde være best i verden på? Hvis næringen skal være bærekraftig, må fiskevelferd tas på alvor – nå, sier Kleveland.