Hentet opp 10 000 meter med fôrslanger på en uke
Forrige uke var en pilotuke for utstyrsleverandøren Tess, hvor de hentet opp 10 000 meter med fôrslanger for resirkulering og gjenbruk.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Utstyrsleverandør Tess lanserte i fjor en resirkulerbar fôrslange, kalt Ecofeeder. Kyst.no har snakket med Njål Tvedt, segmentansvarlig for havbruk i Tess, som sier at de forrige uke var på lokaliteter til Lerøy og Eide Fjordbruk for å hente inn fôrslanger som har stått ute i ett utsett.
- Dette har vært en pilotuke, det er første gang vi er ute å henter inn igjen fôrslanger. Det har gått veldig bra, sier Tvedt fornøyd.
10 000 meter på en uke
Han forteller videre at de har hentet i retur i overkant av 10 000 meter med fôrslanger denne uken. Utfordringen med resirkulering er at slangene må vaskes og være helt rengjort.
- Når slangene hentes inn er de full av rur, blåskjell, tang og tare og fôrrester innvendig. Vi vasker de grundig innvendig og utvendig, og så blir den hugget opp av en flishugger, opplyser han.
Deretter blir det oppkuttede materialet pakket i bigbags og sendt videre hvor det blir smeltet ned, og laget ny pellets. Tilbake på fôrslangefabrikken blir dette så brukt til å lage ny fôrslange.
- Kunden får i prinsippet tilbake det samme materialet som han kjøpte første gang, påpeker Tvedt.
Konseptet er også omtalt som en livvsyklus, og han understreker at man sparer miljøet for CO2 utslipp som det vil være med å lage nye fôrslanger.
- I tillegg er det bra for miljøregnskapet til havbruksnæringen, ettersom de slipper å ta inn nye forbruk av råstoffet Hydrocarboner, som brukes for å lage materialer til forslanger, presiserer han.
Mindre restavfall
Tomas Frotjold jobber på Eide Fjordbruk og er driftsleder på Ospeneset og Langøy i Fensfjorden. Han sier til Kyst.no at de har hatt Tess sin Ecofeeder i bruk siden våren 2017 på Langøy, og høsten 2017 på Ospeneset.
- Vi har fullført en generasjon på Langøy med Ecofeeder. Vi valgte dette fordi vi ser det som miljømessig svært positivt at fôrslanger kan resirkuleres og brukes om igjen, forteller han.
Han påpeker at fordelen med denne typen fôrslange er at man kan drive mer miljøvennlig og bærekraftig, og han forventer å oppnå en reduksjon i mengde restavfall som må leveres fra lokalitetene.
- Vi er svært positive til konseptet med resirkulering og gjenbruk av fôrslanger. Det er også arbeidsbesparende for oss, siden Tess tar imot slangene i hele lengder på landbasen vår, sier han avslutningsvis.