LetSea etablerer havbrukssenter på Dønna
LetSea, som er Norges største forsknings- og forsøkssenter innen havbruk, har sammen med Ecomarin Seafarm kjøpt nær 4 000 kvadratmeter produksjonshaller og lokaler på Dønna.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
LetSea ønsker å etablere en marin næringspark og skape et fagmiljø for nye løsninger og kompetanse innen landbasert oppdrett på Dønna. Næringsparken skal eies og drives av selskapet Water Front Development, der LetSea og Ecomarin Seafarm eier 50% hver.
LetSea har i flere år drevet forskning, forsøk og oppdrett på stedet, bl.a. sammen med Ecomarin Seafarm. Nå vil de oppgradere og utvide anlegget. Det legges til rette for at flere FoU-bedrifter innenfor havbruks-næringen kan etablere seg her.
– Vi har et av landets beste anlegg for forskning innenfor havbruk. Her er mange, viktige prosjekter gjennomført som har betydd mye for norsk havbruk. Det skal fortsette, og vi vil gjerne at nye bedrifter og ideer skal få slippe til. Helgeland har høy kompetanse innenfor oppdrett, nå kan flere få muligheten til å realisere ideene sine og utnytte potensialet i en kunnskapsklynge, forteller Olav Botn som er daglig leder for Water Front Development i en pressemelding.
Investerer 60 millioner
Anlegget på Dønna blir nå utvidet og oppgradert. Det bygges nye haller, store og små forsknings-tanker, nytt anlegg for avløp og rensing og nye vanninntak.
Water Front Development legger til rette for at det skal være lett å etablere seg på Dønna og ser særlig etter nye bedrifter og miljøer som kan jobbe med forskning og utvikling i skjæringspunktet mellom teknologi og biologi.
- Det kan være noen som vil leie seg inn i perioder eller flytte inn permanent for å teste ut nye løsninger, jobbe med ny teknologi eller nye driftsformer. Havbruksnæringen er fortsatt ung på mange områder og mulighetene innen landbasert oppdrett er bare så vidt utforsket. Vi ser at det vil skje mye med RAS-teknologien og oppdrett i lukkede anlegg i årene som kommer. Det vil gi både muligheter og utfordringer som krever ny kunnskap, sier Botn.
Vil samle nye ideer
I pressemeldingen skriver de at oppdrettsnæringen kan utvikles videre med nye metoder og teknologier.
- Fisk oppdrettes ikke bare i nøter og tanker, men like gjerne i vannrenner. Oppdrett skjer både utenfor kysten av Norge, der de naturgitte forholdene er optimale, og i ørkenlandskap under helt andre himmelstrøk, skriver de.
Botn tror også tiden er moden for å se på mulighetene for å overføre etablert kunnskap til nye områder. Kan kunnskapen om storsmolt overføres til andre arter? Erfaringer med vannrensing brukes av andre bransjer? Er det ukjente ressurser i restproduktene fra oppdrett?
- Mye vil skje i skjæringspunktet mellom teknologi og biologi i de neste årene og det bør i seg selv føre til et tettere samarbeid med skoler og universitetsmiljøet. Noe som kan gi et nytt kunnskapsnivå og sikre rekrutteringen til Norges største, fornybare eksportnæring, mener Botn. Water Front Development legger gjerne til rette for det.