Lanserer en større, råere og sikrere Ecomerd
Ny teknologi bidrar til at Ecomerden nå bedre kan tilpasses forhold på ulike lokaliteter. - Ecomerden dimensjonerer opp størrelsen og i tillegg introduserer filtrering av inntaksvann integrert i flytekragen, forteller daglig leder I Ecomerden Jan-Erik Kyrkjebø.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kort og greit er det en ny teknisk løsning som gjør det enkelt å implementere, filter, skjerming overbering og lignende på merden. Dette er mulig grunnet den store oppdriften den har.
- Vi har fått til et sikrere design, slik at systemet blir bedre smittemessig og man unngår de store katastrofene, forteller Kyrkjebø til kyst.no.
Han understreker at lokaliteten man vil ha, avgjør hvilke komponenter som er nødvendig, eller foretrekkes av ulike aktører.
- Innretningen tilsier at vi lett kan implementere ulike komponenter på selve flytekragen. I grunnen ligger den første Ecomerden med nye løsninger og oppgradert teknologi, og vi er klar til produksjon, smiler Kyrkjebø.
Gode resultater
Erfaringene med produksjonen av postsmolt i pilotmerden Ecomerden, på opp til ett kilo har ifølge Kyrkjebø gått svært bra. Etter at Sulefisk fjor satt ut 80 000 fisk i den lukkede merden i Solund, og underveis i produksjonen har Kyrkjebø sett forskjellige forbedringspotensialer og nå introdusere han neste versjon av Ecomerden.
- Dette vil bli en vesentlig forbedret utgave som skiller seg fra dagens teknologi på forskjellige områder, opplyser han.
Designet skal nå kunne romme en full 780 tonns MTB med filtrering og rensing av inntaksvann til merden.
- Det er stor vanngjennomstrømning i merden, og i tillegg er det en betydelig oksygenreserve som blir injisert for å oppnå god fiskevelferd.
Miljøet vil grunnet dette være 100% fri for lus og luselarver og i tillegg hindre at maneter og giftige alger kan svekke fiskevelferden.
- Man ser for seg at Ecomerdens flytekrage, som er bygget i enten aluminium eller stål, også kan inneholde UV-filter på inntaksvann og UV-filter på avløpssystemet.
Lukket over vannflaten
I tillegg foreligger et design som lukker hele merden uten at dette skal forhindrer nødvendige arbeidsoperasjoner.
- Da vil man være enda bedre stilt mot smitte pågrunn av overskylling og sjøsprøyt inn i anlegget, og man kan tilpasse merden forholdene på lokalitetene.
Kyrkjebø mener det etter hvert som ny teknologi utvikles dispensasjon for lusebekjempelse, og å søke dispensasjon til å produsere postsmolt i lukkete merder på lik linje med på land.
- Dette vil kunne bidra til vekst på bærekraftig og billigst måte for oppdretterne. Trenden går i retning av mest mulig utsett av postsmolt, og settefiskanlegget kunne utvide til produksjon i sjøfasen uten å beslaglegge MTB, poengterer Kyrkjebø.
Da kan en øke antall individer uten merkostnader på settefiskanlegget, og fortsette med postsmolt i den lukkete merden.
- Det kan tenkes at man kan produsere 2-3 sykluser i året av smolt fra 600 gram til 1 kilo. Dette vil gjøre konseptet svært konkurransedyktig på produksjonspris. Myndighetene burde kanskje se nærmere på dette. Her burde det ligge et vekstpotensial på bærekraftig vis, konkluderer han.