Hydro skal samarbeide med Ecomerden om nye løsninger til lukkede anlegg
Hydro og Ecomerden utvikler nye aluminiumløsninger for lukkede oppdretts-anlegg til sjøs.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Selv om strukturer til havs tradisjonelt er blitt bygget i stål, er det stadig flere selskaper som viser interesse for fordelene ved å bruke aluminium, nå også i oppdrettsbransjen. Fiskeoppdrettsnæringen antas å øke dramatisk i årene framover, noe som blant annet gjenspeiles i at regjeringen har satt seg som mål å øke produksjonen av fisk fra en million til fem millioner tonn innen 2050. Hydro ser nå nærmere på nye markedsmuligheter innenfor havbruk.
– Aluminium er godt egnet for bruk i sjøen. Det ruster ikke, krever lite vedlikehold, og veier bare en tredjedel av det stål gjør. Ettersom oppdrettsnæringen er i vekst, tror vi flere og flere vil oppdage hvilke fordeler aluminium kan by på, sier Marijn Rietveld, markedsansvarlig for Marine og Offshore i Hydro i en pressemelding. .
Sammen med det norske havbruksselskapet Ecomerden har Hydro utviklet et nytt konsept for lukkede merder som det første store prosjektet for dette markedet. Mens den flytende ringen rundt merden normalt er laget av stål, har de to selskapene nå funnet ut hvordan de kan produsere den i aluminium. Ved å utnytte materialets egenskaper vil aluminiumringen gi en dramatisk økning i merdens effektivitet og anvendelighet, i tillegg til at den vil gi imponerende kostnadsbesparelser. Ringen vil leveres av Hydros anlegg i Finspång, Sverige, opplyses det i meldingen.
Vekstpotensial
Ettersom havbaserte oppdrettsanlegg ligger på dypere vann og typisk 30-40 kilometer fra land, er det her større muligheter for utvidelser for å møte den økende globale etterspørselen etter fisk. Strukturer og merder må også være ekstra robuste for å tåle sterke strømmer og stormer, samtidig som man også må ta hensyn til logistikken ved å jobbe flere mil fra land. Dette betyr høyere kostnader til utstyr og leveranser, og etter hvert som næringen vokser oppstår det et økt press for å redusere kostnader.
Daglig leder Jan-Erik Kyrkjebø i Ecomerden er begeistret for den nye løsningen.
– Både Hydro og vi har ønsket det samme i utviklingen av dette konseptet, nemlig å øke produktiviteten og velferdsstandarden i oppdrettsanleggene, samtidig som vi får kontroll over kostnadene. Aluminium har vist seg å være ideelt for våre behov. Det er et kostnadseffektivt materiale med fordelaktige egenskaper, som igjen skaper nye vekstmuligheter for oss, sier Kyrkjebø i meldingen.
Hydros kommersielle og tekniske team har i lengre tid utforsket oppdrettsnæringen for å forstå hvordan man best kan bruke aluminium i disse flytende strukturene.
– Vi jobber hardt for å øke kunnskapsnivået i næringen når det gjelder fordelene ved å bruke aluminium til havs. Ettersom Norge er verdensledende på aluminiumproduksjon, og også innenfor olje og gass, skipsbygging og oppdrett, er det bokstavelig talt et hav av muligheter for bruk av aluminium offshore. Vi ser at vi ved å jobbe tett med kundene våre, slik som Ecomerden, kan slå sammen vår kompetanse og oppnå mye i dette markedet framover, sier Marijn Rietveld.