Måtte slakte ut Ecomerden
Et uventet problem førte til at Sulefisk måtte slakte titalls tusen fisk, på 1,1 kilo fra den lukkede merden. – Det er et økonomisk slag i trynet for selskapet, sier daglig leder Michael Niesar til kyst.no. Nå skal gründer av merden hindre at det oppstår i fremtiden.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I oktober 2015 satt Sulefisk ut nær 90 000 fisk i den lukkede merden og Niesar forteller til kyst.no at selskapet fikk en rask økning i dødelighet etter at tonnevis med maneter i ukesvis ble sugd inn i merden.
- Vi såg en oppblomstring av maneter i mai, men koblet ikke at dette var en årsak til at fisken fikk nedsatt appetitt. Vi såg så døde maneter ble skvist i pumpene og at manetene festet seg på gjellene så den fikk betydelige gjelleskader. Dette førte sannsynligvis til at fisken ikke tok fôret over flere uker og er primærårsaken til at dødelighet oppsto i merden. Da vi så en økning i dødelighet tok vi en rask beslutning på å slakte ut fisken på 1,1 kilo, sier Niesar.
- Enorm oppblomstring av glassmaneter
At maneter skulle bli en utfordring i den lukkede merden, var noe oppdretteren ikke hadde sett for seg.
- Vi prøvde å hove de ut og installerte fem pumper til å pumpe de ut av merden, men nye kom stadig til og jeg vil tro det har vært tonnevis av maneter i merden. Da vi ikke fikk kontroll på manetene, tok produksjonen i Ecomerden en brå slutt. Det synes vi er svært trist, sier han.
Den daglige lederen forteller at det har vært en enorm oppblomstring av glassmaneter i området. Under undersøkelser med ROV så de millioner av maneter, også nede på 30 og 40 meters dyp.
- Og når vi pumper inn vann fra 27 meters dyp har vi liten sjanse til å komme unna de, konstaterer han.
Vurderte utsett i åpen merd
Tallene for tapet er ikke endelige enda, men han regner med at rundt 20 000 fisk omkom grunnet manetene.
- Vi vurderte å sette fisken ut i en åpen merd, men var redd for at transport og håndtering skulle føre til dødelighet. Vi ønsket ikke å påføre fisken mer stress og landet på at utslakt var den beste løsning, sier han.
I ettertid ser han at det kunne gått bra med utsett i merd, da fisken kom seg i brønnbåten og i ventemerden ved slakteriet.
- Dette bekrefter også at det ene og alene var manetene som ga utfordringer for fisken. Jeg mener likevel at vi valgte den beste løsningen, konstaterer han.
Niesar forteller han er i dialog med Ecomerden, og diskuterer muligheten for å gjøre noe med vanninnsuget, slik at dette ikke skal skje igjen.
- For meg er det veldig viktig å få frem at det ikke er teknologien i Ecomerden som har sviktet, men biologien. Ingen hadde sett for seg dette. Kanskje er disse manetene også et lokalitetsproblem, sier Niesar.
Setter ut ny fisk
Den daglige lederen har fortsatt stor tro på den lukkede merden og vil sette ut fisk igjen til høsten.
- Men i neste omgang setter vi ut fisken i åpen merd i april, da risikoen med manetene blir for stor for oss med å holde den lukket også i mai/juni, opplyser han.
Han er videre stolt av å ha fått solgt unna fisken på 1,1 kilo, som det i teorien ikke er noe marked for.
- Ingen selger denne størrelsen og da er det utfordrende å finne en kjøper, men vi fikk det til. Vi fikk en lav pris som dekker inn ensilasje, slakting og frakt og det er mye mer bærekraftig at fisken faktisk ble brukt istedenfor å bli destruert. At vi klarte det er vi stolte av, sier han.
Om man ser bort fra hendelsen med Ecomerden, forteller Niesar om gode tider.
- Vi har så langt ellers en god produksjon. Det er et økonomisk slag i trynet for selskapet, men jeg håper de høye lakseprisene kan «buffre» bort tapene fra hendelsen. Jeg har stor tro på et godt år videre, konkluderer han.
- En erfaring rikere
Daglig leder i Ecomerden Jan Erik Kyrkjebø, forteller til kyst.no at "hendelsen ikke var så ille at den ikke var god for noe".
- Oppdretteren fikk en lokal oppblomstring av maneter i området og på dette tidspunktet var det ikke montert skjerming på sugeinntaket. Men det skal vi montere nå, så det blir ikke et problem i fremtiden. Vi har jobbet med skjerming ganske lenge og har kommet frem til en enkel og effektiv løsning, sier han i en kommentar til kyst.no
Han mener hendelsen ar en viktig lærdom slik at man kan unngå at dette skjer igjen i fremtiden.