Watermoon var en av to teknologier Eide Fjordbruk så for seg å bruke på lokalitet Midthjell. Det andre alternativet var Ecomerden.

Koraller stopper planer om semi-lukket anlegg

Miljødirektoratet setter foten ned for Eide Fjordbruk sine planer om semi-lukket anlegg i Midthjellsvika.

Publisert Sist oppdatert

Statsforvalteren har tidligere gitt Eide Fjordbruk midlertidig tillatelse til å etablere akvakulturanlegg på lokaliteten Midthjell i Stad kommune.

Miljødirektoratet har ifølge Fjordabladet nå endret dette, noe som innebærer at Eide Fjordbruk ikke får starte opp med lakseproduksjon på denne lokaliteten.

Vedtaket er fattet etter forurensningsloven og forvaltningsloven og kan ikke påklages.

Statsforvalteren ga i november i fjor Eide Fjordbruk midlertidig tillatelse i seks år til en produksjon på inntil 3600 tonn MTB av laksefisk. Grunneiere på Midthjell klaget på vedtaket om å gi Eide Fjordbruk midlertidig tillatelse til lakseoppdrett.

Mangelfull kunnskap

Miljødirektoratets vurdering er at det er stor usikkerhet om oppsamlingseffekten ved bruk av anlegget. 

– Det er mangelfull kunnskap om tålegrensen til ulike koraller og mangelfull kunnskap om hvor store utslippene fra et semilukket anlegg vil være og hvordan utslippene fra anlegget vil spre seg, skriver de i avslaget.

Direktoratet legger til grunn at risikoen for nedslamming av nær truet korallskog og nær truet kjøttkorall må kunne regnes som vesentlig skade og vurderer at føre-var-prinsippet må gjelde.

To alternativer

Eide Fjordbruk har vurdert to ulike alternativer på lokaliteten. Alternativ 1 er produksjon i sjø med lukket merdteknologi fra EcoMerd med slamteknologi fra LiftUp og tilknyttet flåte med en slamavskiller og flytende oppsamlingstank.

Alternativ 2 er produksjon i sjø med lukket merdteknologi som er fullstendig lukket og kan senkes under overflate. Rensingen som skal benyttes er slamteknologi fra LiftUp og tilknyttet flåte med en slamavskiller og flytende oppsamlingstank. Sistnevnte kan du se foto av under.

Alternativ 1: Ecomerden på lokalitet i Sognefjorden hos Osland Havbruk.
Alternativ 2: Dette er det man ser av Watermoon fra overflaten. Under havoverflaten er konstruksjonen derimot 72 meter lang.