Erika Hanson (29) er ny biologisk kontroller i Tombre. Hun skal bidra til å styrke fiskevelferden i selskapets produksjon av laks og ørret.

Skal jobbe med fiskevelferd i Tombre

Erika Hanson er ny biologisk kontroller i oppdrettsselskapet Tombre. Nå skal hun bruke sin bakgrunn innen produksjonsbiologi til å forbedre fiskevelferden i selskapets drift.

Publisert Sist oppdatert

1. april startet Erika Hanson (29) i ny jobb hos Tombre Fiskeanlegg i Eikelandsosen. Som biologisk kontroller får hun en sentral rolle i planlegging og koordinering av produksjonen.

– Jeg kommer til å planlegge drift og optimalisere produksjon fra rogn til slakt. I tillegg skal jeg overvåke og analysere biologiske data, og bidra til å utvikle produksjonsstrategiene våre, sier hun.

Hanson skal samarbeide tett med produksjonssjefen, og har allerede funnet seg godt til rette i oppdrettsselskapet.

Brenner for fiskevelferd

Erika Hanson startet 1. april i Tombre Fiskeanlegg.

Tombres nye kontroller har bakgrunn fra både landbruk og akvakultur. Oppveksten var i Bergen, men hun bor nå på Holmefjord – en liten bygd i Bjørnafjorden kommune, rundt 15 minutter fra selskapets hovedkontor.

– Jeg flyttet til Holmefjord i 2023, da jeg begynte å jobbe som produksjonsbiolog for Biofish. Jeg ønsket meg en mer landlig tilværelse, og dette området passet perfekt, sier Hanson.

Det var særlig muligheten til å påvirke dyrevelferden som motiverte henne til å søke stillingen hos Tombre.

– Jeg brenner veldig for å forbedre dyrevelferden for produksjonsdyr. Oppdrettsnæringen har kommet langt, men det er fortsatt mye å jobbe med, forklarer 29-åringen.

Hun mener at god fiskevelferd og gode driftsresultater henger tett sammen:

– En fisk som har det bra, presterer bedre. Det er et perspektiv jeg tror blir stadig viktigere i næringen fremover.

Tilfeldig start – målrettet satsing

Hanson kom inn i havbruksnæringen litt tilfeldig. Hun hadde lang erfaring fra landbruket, og kjente på et ønske om å bidra til bedre dyrevelferd.

– En fisk som har det bra, presterer bedre. Det er et perspektiv jeg tror blir stadig viktigere i næringen fremover, sier 29-åringen.

– Jeg hadde lest mange kritiske saker i media, og tenkte at det var behov for forbedringer. Så jeg søkte meg inn, kanskje litt naivt, men med store ambisjoner, forteller hun.

Hun begynte som ringevikar på et settefiskanlegg hos Mowi. Det ble et vendepunkt.

– Jeg fikk raskt øynene opp for hvor teknisk og kompleks næringen er, og hvor stor vekt det faktisk legges på biologi og velferd. Det ga meg lyst til å satse videre, sier Hanson.

Veien gikk deretter til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), der hun tok en master i akvakultur med spesialisering i produksjonsbiologi. Fra før har hun en bachelorgrad i zoologi fra Roehampton University i London.

Nå ser hun fram til å bidra i et selskap som deler hennes verdier.

– Stillingen i Tombre føltes riktig. Her får jeg være med på å gjøre en forskjell, og samtidig være del av et lag med høy faglig kompetanse, sier hun.