Foto av merder: Norges Sjømatråd/Johan Wildhagen.

Høy luserisiko i PO3, moderat i flere områder

De fleste områdene langs kysten har høyere påvirkning fra lakselus på villfisk enn ønskelig. Det viser ekspertenes rapport fra produksjonsområdene i 2024.

Publisert Sist oppdatert

Ekspertgruppen vurderer at det er høy risiko for lusepåvirkning i ett produksjonsområde (PO3), moderat risiko i åtte områder, lav/moderat risiko i ett område (PO9) og lav risiko i tre områder (PO 1, PO12 og PO13).

– Med den varme sommeren i år, var vi forberedt på at lusepåvirkningen ville være høyere i Nord-Norge enn tidligere år. Det er likevel bekymringsfullt at villaksen i de aller fleste produksjonsområdene er moderat påvirket av lakselus, sier fiskeri- og havminister Næss.

2024 er et såkalt mellomår, og årets rapport er første del av det vitenskapelige grunnlaget som vil ligge til grunn for neste fargelegging av produksjonsområdene. Dokumentene vil gjøres tilgjengelig også på Styringsgruppens hjemmeside www.trafikklyssystemet.no. Styringsgruppen vil senere arrangere et dialogmøte hvor de gjennomgår årets vurderinger.

Marianne Sivertsen Næss.

Om vurderingene

Ekspertene har i år, som tidligere år, benyttet all tilgjengelig kunnskap for å beskrive tilstanden i produksjonsområdene. Analysen til ekspertgruppen baserer seg på flere modeller og datasett med ulike styrker og svakheter. Dersom noen av metodene peker i ulik retning gir det større usikkerhet. En viktig del av ekspertgruppens oppgave er å ta hensyn til disse usikkerhetene i sin vurdering. De benytter den etablerte SHELF-metoden for å vurdere usikkerhet.

Videre har ekspertene vurdert heterogenitet, det vil si om deler av et produksjonsområde eller enkeltbestander innad i et område har høyere risiko for lakselusindusert dødelighet enn området som helhet.

Sjøørret

Ekspertene har også sett på utslippet av lakseluslarver fra oppdrettsanleggene utover i sesongen for å belyse smittepresset i perioden etter smoltutvandringen, når sjøørret og sjørøye fremdeles oppholder seg i sjøen. Det gjøres oppmerksom på at det ikke er gjennomført en vurdering av lakselusindusert dødelighet for sjøørret og sjørøye da det ikke foreligger en omforent fremgangsmåte for slike vurderinger.

Norsk institutt for naturforskning har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet utarbeidet en slik metodikk, og det skal vurderes hvordan sjøørret kan innlemmes i ekspertenes vurderinger av lakselusindusert dødelighet slik at det kan være en del av fargeleggingen i 2026.

I 2026 vil Nærings- og fiskeridepartmentet komme med nye vurderinger om hvilke produksjonsområdet som kan få vekst og hvilke som eventuelt må redusere sin produksjonskapasitet. Avgjørelsen vil basere seg på data fra årets rapport, samt en ny vurdering høsten 2025.

Trafikklyssystemet

Oppdrettsnæringene er delt inn i 13 produksjonsområder hvor vekst styres av et trafikklys, basert på påvirkning av lakselus på vill laksefisk. Fargeleggingen justeres annet hvert år. Neste fargelegging kommer i 2026.

Oversikt over produksjonsområdene:

  • Område 1: Svenskegrensen til Jæren
  • Område 2: Ryfylket
  • Område 3: Karmøy til Sotra
  • Område 4: Nordhordland til Stadt
  • Område 5: Stadt til Hustadvika
  • Område 6: Nordmøre og Sør-Trøndelag
  • Område 7: Nord-Trøndelag med Bindal
  • Område 8: Helgeland til Bodø
  • Område 9: Vestfjorden og Vesterålen
  • Område 10: Andøya til Senja
  • Område 11: Kvaløya til Loppa
  • Område 12: Vest-Finnmark
  • Område 13: Øst-Finnmark