Norsk laks på fiskemarked i Sør-Korea.

Ser fortsatte utfordringer for oppdrettsnæringen

Problemer fra 2023 har blitt tatt med videre i 2024, skriver Kontali.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en fersk analyse fra Kontali, økte den totale tilgangen på laks, inkludert småørret, med 7 prosent år over år til 5,2 millioner tonn i 2023, drevet av en robust sesong for villfangst.

Økningen i villfangstsegmentet skyldes hovedsakelig stillehavslaksen pink, som nådde 690 000 tonn, en økning på 169 prosent år over år. Derimot forble tilbudet av oppdrettslaks relativt stabilt med en liten nedgang på 0,8 prosent år over år.

Kontali skriver at de 15 største oppdrettsselskapene sto for 66 prosent av det globale slaktevolumet i 2023. Mowi beholdt sin posisjon som den største aktøren med en andel på 15 prosent av det totale oppdrettsvolumet for laksefisk, uendret fra 2022.

Lav biomasse

Filip Szczesny, senioranalytiker, Kontali, sier utfordringene i 2023 henger over industrien og påvirker også 2023.

- Til tross for forsøk på å løse problemene, startet 2024 med lav biomasse, og den begrensede veksten fra 2023 reduserer slaktepotensialet ytterligere i år. Selv om landbasert produksjon har vist en ølning, er den fortsatt i en tidlig fase og har ikke påvirket den globale lakseproduksjonen vesentlig, understreker analytikeren.

Stagnering til USA

Eksport av atlantisk laks til det amerikanske markedet stagnerte i 2023 etter syv år med kontinuerlig vekst. I det største markedet for atlantisk laks, EU + UK markedet, falt tilbudet med nesten 5 prosent år til år til 1,2 millioner tonn. 

- Det japanske markedet fortsatte å falle, ned 19 prosent år til år, mens det russiske markedet hentet seg inn fra et nær historisk lavt nivå, skriver Kontali.

Totalt utgjorde villfangede arter 1,09 millioner tonn, en økning på 57 prosent år til år. Prisene beveget seg imidlertid i motsatt retning. For eksempel falt gjennomsnittsprisene for Alaska-laks med 49 prosent år til år, til tross for en 22 prosent reduksjon i fangstvolum.

Mowi beholdt sin posisjon som den største aktøren med en andel på 15 prosent av det totale oppdrettsvolumet for laksefisk.