Store endringer i varestrømmen for fersk, hel laks som følge av koronasituasjonen
Noen markeder er i god vekst, mens andre faller som en stein. Det forteller Sjømatrådet om i en fersk statusoppdatering.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Vi ser store endringer i varestrømmen for fersk hel laks som følge av koronasituasjonen. I forrige uke var det for eksempel 20 prosent vekst til Nederland og Storbritannia, mens eksporten til Italia gikk tilbake med 29 prosent og Litauen med 31 prosent, sier Paul T. Aandal, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.
- Eksporten av fersk hel laks til Asia økte med 1 prosent i uke 19 sammenlignet med samme uke i fjor. Det er spesielt tre markeder som har skilt seg positivt ut den siste tiden, Kina, Hong Kong og Israel.
Eksporten av fersk filet av laks til Israel har økt med 144 prosent fra uke 10 til og med uke 19. For fersk hel laks var det imidlertid en nedgang på 14 prosent til 821 tonn. Totalt sett for fersk laks, hel og filet, omregnet i rund vekt var økningen på 28 prosent til Israel i løpet av de siste ti ukene til 2 561 tonn.
Kinesisk laksemarked i god form
- Det kinesiske markedet har utviklet seg veldig bra for norsk laks med en vekst på 44 prosent de siste seks ukene. Dette kan vise en underliggende sterkere etterspørsel enn det som var forventningen for 2020. Godt hjulpet av lave priser viser de siste ukene en betydelig vekst for norsk laks til Kina, sier Victoria Braathen, Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina.
Frankrike avventer restaurantåpning
Eksporten av fersk hel laks til Frankrike gikk ned med 6 prosent til 1 305 tonn, mens eksporten av fersk filet gikk ned med 8 prosent til 133 tonn i uke 19 mot samme uke i fjor.
- Mens de fleste franske butikker kunne åpne fra mandag denne uken, er restauranter og kaféer fortsatt stengt. En gradvis gjenåpning blir først besluttet i slutten av mai og vil være avhengig av utvikling i regional smittespredning.
Take away og hjemlevering er fortsatt mulig og kantiner kan nå holde åpent for ansatte, sier Trine Horne, Sjømatrådets fiskeriutsending til Frankrike.
- Vi ser at fransk videreforedlingsindustri går tilnærmet som normalt med tilpasninger til nasjonale smittevernhensyn. De store røykeriene har åpent, og produserer som normalt for perioden. Dagligvarehandelen er preget av strenge smitteverntiltak og vi ser en fortsatt vridning over mot ferdigpakkede produkter. Både laks og torsk har fått mer hylleplass enn tidligere med porsjonspakninger. Ferskvarediskene som tidligere i koronaperioden var stengt ned, har nå stort sett gjenåpnet, sier Horne.
- Dreiningen til økt hjemmekonsum i Frankrike har så langt ikke kompensert for bortfallet av restaurantsegmentet. Det blir derfor interessant å følge med utviklingen i restaurantsegmentet når regionene trolig gradvis åpner opp igjen i juni, avslutter Horne.
Økt eksport av filet gir økning i biprodukter
Det var en nedgang på 2 prosent i eksporten av fersk hel laks til 16 004 tonn i uke 19.
Fersk filet økte med 16 prosent til 1855 tonn, fryst filet økte med 105 prosent til 1152 tonn. Fryst hel laks gikk ned med 1 prosent til 213 tonn. Omregnet til rundt vekt ble det eksportert 22 645 tonn laks. Det er 4 prosent økning fra samme uke i fjor.
- I uke 19 var det en økning i eksporten av både fersk og fryst filet av laks. Vi ser at en økning i filetproduksjonen også gir en økning i eksporten av biprodukter. Fryste biprodukter av laks økte med 15 prosent i uke 19, sier Paul T. Aandal, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.
Gjennomsnittlig eksportpris for fersk hel laks var i uke 19 på 54,89 kroner per kilo, det er en nedgang på 11 prosent fra samme uke i fjor. For ørret var det en nedgang på 23 prosent til 46,21 kroner.