- Det er sensasjonelt at prisene kan være så høye
- Det er sensasjonelt at prisene kan være så høye selv om utbudet er redusert ned i området rundt 10 %, sier en eksportør til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I følge tall fra Akvafakta falt den gjennomsnittlige lakseprisen fra 74,38 kroner kiloen i uke 28 til 66,63 kroner kiloen i forrige uke (uke 29). Altså gikk prisen ned 7,75 kroner kiloen.
Ifølge en eksportør kyst har vært i kontakt med, sier han at markedet er like godt som for noen uker siden, da prisen var høyere. Forskjellen mener han er at det er betydelig større volum nå enn for noen uker siden.
- Ettersom pris og volum henger sammen betyr større volum lavere pris. Vi har vært inne i en periode på 3-6 uker der volumene har ligget 10-20 prosent under fjoråret, og det har bidratt til historiens høyeste priser på 2000 tallet, forklarer han.
- Utrolig sterkt marked
Eksportør-sjefen mener det har vært et utrolig sterkt marked. Det er sensasjonelt at prisene kan være så høye selv om utbudet er redusert ned i området rundt 10 %.
- Etter vårt syn viser dette at markedet er utrolig sterkt, mye sterkere utvikling enn vi har hatt noen gang før. De første 6 måneder av året var det kun Norge som hadde nedgang i produksjon av laks.
- Alle andre land hadde økt produksjon. Likevel har vi hatt utrolig høye priser. Heller ikke valuta kan forklare disse utrolige prisene vi har oppnådd i 2016. Alt i alt har markedet vært langt bedre enn noen kunne håpe på for 2016, og alt tilsier at markedet kommer til å slå alle rekorder i 2016 selv om vi har svingninger i markedet mellom ukene. At dette skulle skje mens Russland er stengt og Kina i praksis er stengt gjør det hele enda mer utrolig, forklarer han.
- Spennende høst
Eksportøren sier det er tidlig å si hvordan høsten kommer til å utvikle seg.
- På den ene siden har vi 2-9 % høyere biomasse i Norge som kan utgjøre 10 000 tonn ekstra i måneden, på den annen side reduserer Chile trolig i størrelsesorden 15-20 000 tonn pr måned ut året fra august av. Som en tredje faktor kan det være etterspørselen blir redusert pga mange nye kontrakter på betydelig høyere priser enn det som tidligere har vært handlet.
Nå ser eksportøren frem til en spennende høst der han mener vi får se hvordan disse tre faktorene påvirker markedet.
Selskapet mener også at eksporten fra Norge til EU som reduseres, har lite med pris å gjøre.
- Det er har rett og slett ikke vært slaktet mer laks, og da er det umulig å eksportere samme volum. Det har vært en liten dreining av markedet mot andre markeder, men dette er meget sunt. EU utgjør enda over 60 % av markedet for norsk laks. Det er ikke sunt å være for avhengig av et marked, forklarer han.
Sammenligner med tyngdekraften
At prisene går ned når volumet går opp er som en naturlov.
- Det er som tyngdekraften. Det er positivt at laksemarkedet har den utrolige fleksibiliteten det har hatt. Vi har variert fra 30% volumoppgang til 20 % volumnedgang uten å ødelegge markedet. Det er utrolig bra at markedet har en slik fleksibilitet. For det totale salget vårt er det ikke vesentlig. Vi klarer å selge all den laksen vi får hver eneste uke. For oppdretterne i Norge er det et helhetsregnestykke. Er det bedre å produsere 10 % mindre og få 30 % høyere priser, eller er det bedre å produsere 30 % mer og få 10-20 % lavere priser. Uansett vil hver oppdretter ikke ha innflytelse, mener han.
Han legger til at luseforskrifter, sykdom, annen biologi og temperaturer har mye større innflytelse enn hvilken miks mellom produksjon og priser oppdretterne ønsker.
Les også: – Prisnedgang har trigget økt etterspørsel
Mindre spekulasjon
Eksportøren tror de høye prisene har gått sterkt utover lønnsomheten til industri som spekulerer i prisnedgang/lavere priser.
- Jeg tror ikke det vil ødelegge for industrien, men det kan resultere i at det blir mindre spekulasjon i prisnedgang og økt kontraktshandel. Dette er et naturlig mønster i en industri som modnes. Jeg tror ikke eventuelle konkurser innen foredling vil ødelegge industrien. Det vil kun fjerne en del spekulanter. Det er nok av aktører som kan ta over for de spekulantene som muligens går konkurs.
- Økt kredittrisiko
Han mener den største utfordringen på disse prisnivåene, ved siden av industri som spekulerer, er for eksportører som påtar seg betydelig økt kredittrisiko.
- Dette fordi tilgjengelig forsikringer på fordringer er stabil, mens omsetning øker 30-80 prosent. Det betyr i praksis mangedobling av risiko. Marginene er ofte stabil i kroner ettersom de fleste må kjøpe på priser knyttet til gjennomsnittlig eksportpris (Nasdaq Salmon Indeks). Men heller ikke dette kommer til å by på utfordringer. Selv om eksportører og kunder kan komme til å gå konkurs er det mange som står i kø for å gjøre denne jobben. Det er ingen kapasitetsproblem i industri og eksportledd, forklarer eksportøren til kyst.no.
Alt i alt er hans vurdering at 2016 er positivt og vil gjøre det vanskeligere for useriøse aktører i eksport og industri. Det vokser næringen totalt sett på, uttaler han.