Prisøkning gir eksportrekord for norsk sjømat i april
Norge eksporterte sjømat for 11,3 milliarder kroner i april. Det er en økning på 2,8 milliarder kroner, eller 33 prosent, sammenlignet med april i fjor.
I årets første fire måneder eksporterte Norge sjømat for 45,4 milliarder kroner. Det er en verdivekst på 25 prosent, eller 9,1 milliarder kroner, målt mot første tertial i fjor.
- Høyere priser på viktige arter som laks, torsk, ørret og hyse er de største bidragsyterne til verdiveksten denne måneden, sier Børge Grønbech, konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd i en pressemelding.
- Det er flere årsaker til de høye prisene, forklarer Grønbech, og lister opp:
- Matvarepriser øker kraftig globalt, dette bidrar til å løfte prisene også for norsk sjømat.
- Det er lavere tilførsel av viktige fiskeslag, både fra Norge og andre land.
- Gjenåpning av hotell og restauranter gir økt etterspørsel fra godt betalende kjøpere.
- Under pandemien var det flere som lærte seg å tilberede mer sjømat hjemme. Denne trenden fortsetter for flere arter, også nå etter gjenåpning av samfunnet i viktige markeder.
- Det er fortsatt krevende å drive global varehandel. Dyrere innsatsfaktorer, energi- og drivstoffpriser som øker og mer krevende logistikk er noen av faktorene som bidrar til dette. Videre blir det utfordrende å bygge markeder ved så fluktuerende priser, selv om norsk sjømat står støtt, avslutter Grønbech.
Rekordhøy laksepris etter økt etterspørsel og lavere volum
Det ble eksportert 82 500 tonn laks til en verdi av 8,1 milliarder kroner i april.
Verdien økte med 2,4 milliarder kroner, eller 43 prosent, sammenlignet med april i fjor. Volumet falt med 3 prosent.
Polen, Frankrike og Danmark var de største markedene for norsk laks i april.
- Det ble en rekordstor eksportmåned for laks, som følge av en høy laksepris. Det har aldri vært målt en høyere gjennomsnittlig laksepris i en enkeltmåned. Det er et lavere produksjonsvolum globalt i kombinasjon med en etterspørselsvekst som driver prisen oppover, sier Paul Aandahl, sjømatanalytiker i Sjømatrådet.
Nedgangen til bearbeidingslandet Polen fortsetter også i april, mens vi ser økte volum til viktige markeder som Frankrike, Italia, USA og Storbritannia. Høye fraktkostnader til Asia er fortsatt en utfordring, og dette gir utslag i lavere eksportvolum til Sør-Korea og Japan.
- I både Tyskland, Spania, Frankrike og Italia er det litt færre husholdninger som spiser laks hjemme enn i fjor. Sammenlignet med før pandemien øker imidlertid hjemmekonsumet i alle landene. Dette viser at mange nyrekrutterte laksespiser fortsetter å tilberede og spise laks hjemme, selv når restaurantmarkedet nå kommer tilbake, forklarer Aandahl.
Høy pris på ørret
Det ble eksportert 3 400 tonn ørret til en verdi av 317 millioner kroner i april.
Verdien økte med 74 millioner kroner, eller 31 prosent, sammenlignet med april i fjor. Volumet falt med 9 prosent.
Thailand, USA og Japan var de største markedene for norsk ørret i april.
- Ørretprisen følger etter lakseprisen i det store bildet. Til tross for den negative utviklingen i ørreteksporten til viktige ørretmarkeder som Hviterussland og Ukraina, var gjennomsnittsprisen for fersk hel ørret på 94,50 kroner i april. Det var kun 3 prosent lavere enn snittprisen for fersk hel laks, sier Aandahl.