Slakting av laks på Filetfabrikken i Nittedal.

Rekordsterk eksportmåned for norsk laks

Norge eksporterte sjømat for 14,6 milliarder kroner i august. Dette er en økning på 724 millioner kroner, eller 5 prosent, fra samme måned i fjor.

Publisert

– August i 2024 har tidenes høyeste eksportverdi målt i en august-måned, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

Halvparten av den totale veksten i verdi kan tilskrives valutaeffekten.

– Sammenlignet med i fjor, er det høyere laksevolum og en svakere norsk krone som driver opp verdien på norsk sjømat i august. Vi ser også at høyere volum av ørret og makrell bidrar positivt, i tillegg til en økning i eksporten av reker. Samtidig har lakseprisen målt i utenlandsk valuta falt, mens vi hadde lavere volum av både sei og torsk, sier Chramer.

– Samtidig som den lave kronekursen gir gode eksporttall målt i norske kroner, må mange sjømatselskaper forholde seg til den generelle kostnadsøkningen i samfunnet. Utgiftene står ikke nødvendigvis i stil med inntektene, forteller Chramer.

Dette var de største markedene i august

Det ble eksportert sjømat til totalt 109 land i august. Dette er fem færre enn august i fjor.

  • De største markedene for norsk sjømateksport i august var Polen, Danmark og USA
  • Storbritannia hadde størst verdivekst, med en økning i eksportverdi på 161 millioner kroner, eller 24 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
  • Eksportvolumet til Storbritannia endte på 13 077 tonn, noe som er 9 prosent høyere enn samme måned i fjor

Lavere importpris på laks gir ikke tilsvarende vekst i volum

Ekport av norsk sjømat.
  • Norge eksporterte 125 521 tonn laks til en verdi av 10,8 milliarder kroner i august
  • Verdien økte med 374 millioner kroner, eller 4 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 3 prosent
  • Polen, USA og Danmark var de største markedene for laks i august

Tyskland hadde størst verdivekst i august, med en økning i eksportverdi på 133 millioner kroner, eller 37 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Tyskland endte på 5 556 tonn, noe som er 26 prosent høyere enn samme måned i fjor.

– Selv om det er en rekordsterk eksportmåned for norsk laks, både når det gjelder pris og volum, er trenden i markedet usikker, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

– I det globale markedet ser vi at importverdien i lokal valuta svekkes i flere av landene. En lavere importpris i 2024 er ikke blitt kompensert med tilsvarende vekst i volum. Dette gjelder for eksempel for USA, Kina og Thailand, sier Aandahl.

Historisk sterk måned for ørret i verdi og volum

  • Norge eksporterte 9 673 tonn ørret til en verdi av 771 millioner kroner i august
  • Verdien økte med 205 millioner kroner, eller 36 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 44 prosent
  • Ukraina, Litauen og USA var de største markedene for ørret i august

Dette er rekordhøy eksportverdi for ørret i en enkeltmåned, 145 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i juli 2024.

Litauen hadde størst verdivekst i august, med en økning i eksportverdi på 81 millioner kroner, eller 324 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Litauen endte på 1 354 tonn, noe som er 275 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Eksportverdi av laks hittil i år siste 10 år.

– 5,3 prosent av eksportverdien i august kommer fra ørret. Dette betyr at ørret nå er den nest største arten i norsk sjømateksport, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Oppdrettstorsk øker, og fortsatt reduksjon for fersk villtorsk

  • Norge eksporterte 2 341 tonn fersk torsk til en verdi av 143 millioner kroner i august
  • Verdien økte med 7 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet var uendret fra august i fjor
  • Danmark, Nederland og Latvia var de største markedene for fersk torsk i august

For fersk villtorsk falt eksportvolumet 18 prosent, til 1 574 tonn, mens eksportverdien falt 12 prosent, til 97 millioner kroner.

- Både eksportvolumet og eksportverdien av fersk villtorsk har nå falt i 11 måneder på rad, og likhet med de foregående månedene er nedgangen i torskekvoten hovedårsaken, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

For fersk oppdrettstorsk økte eksportvolumet 84 prosent, til 767 tonn, mens eksportverdien økte 72 prosent, til 47 millioner kroner.

Hittil i år er det blitt eksportert 8 100 tonn fersk oppdrettstorsk. Dette er 41 prosent høyere enn i fjor. Oppdrettstorsk utgjorde 33 prosent av eksportverdien av fersk torsk i august.

Eksportverdi torsk hittil i år siste 10 år.