Norge eksporterte 107 442 tonn laks til en verdi av 9,6 milliarder kroner i juli

Eksportverdien i juli endte på 13 milliarder kroner

Publisert
  • Dette er en økning på 727 millioner kroner, eller 6 prosent, fra samme måned i fjor
  • De største markedene for norsk sjømateksport i juli var Polen, Danmark og Nederland
  • Det ble eksportert sjømat til totalt 111 land i juli. Dette er 1 flere enn juli i fjor.

- Årsaken bak økningen i eksportverdien for juli er en svekket norsk krone både mot euro og dollar. Vi ser at en ganske kraftig prisnedgang på laks ble kompensert av en volumvekst, og til slutt er det valutaen som gir verdiøkning, sier Christian Chramer, administrende direktør i Sjømatrådet.

- I en roligere periode for de resterende største artene som eksporteres, med relativt lave volumer, er det samtidig en rekord-juli for sild og makrell, avslutter Chramer.

  • Storbritannia hadde størst verdivekst, med en økning i eksportverdi på 381 millioner kroner, eller 64 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Storbritannia endte på 19 092 tonn, noe som er 117 prosent høyere enn samme måned i fjor

- En stor økning i juli harmonerer godt med totaleksporten til Storbritannia hittil i år, som viser en verdivekst på 8 prosent i norske kroner og en volumvekst på 12 prosent. Utover en positiv utvikling for laks og ørret, skyldes den øvrige veksten i hovedsak eksport av fiskemel og -olje, forklarer Victoria Braathen, sjømatutsending til UK.

- Fryst hel torsk har en samlet volumvekst på 3 prosent og fortsetter å ta en større andel av norsk eksport. UK er et betydelig marked for norsk hyse. Det er positivt å se en tydelig økning for både fryst og fersk hel hyse til markedet i juli, forteller Braathen.

Kronesvekkelse ga verdivekst for laks

  • Norge eksporterte 107 442 tonn laks til en verdi av 9,6 milliarder kroner i juli
  • Verdien økte med 262 millioner kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 13 prosent
  • Polen, Nederland og USA var de største markedene for laks i juli

Juli bød på en ytterligere prisnedgang for laks, samtidig som en betydelig volumvekst. Økningen i eksportverdien er imidlertid drevet av en svakere norsk krone. Målt i euro var eksportverdien uendret fra juli i fjor, mens målt i amerikanske dollar falt eksportverdien 2 prosent.

- Til tross for prisnedgang øker eksportverdien til flere av de store markedene, sier Paul T. Aandahl, sjømatanalytiker i Sjømatrådet.

- Tyskland hadde størst verdivekst i juli, med en økning i eksportverdi på 142 millioner kroner, eller 46 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Tyskland endte på 4 800 tonn, noe som er 53 prosent høyere enn samme måned i fjor. Utviklingen må ses i sammenheng med lav tilførsel i begynnelsen av året, samt valutasituasjonen, som er gunstig i et eksportøyemed, sier Aandahl.

Ørreteksporten øker

  • Norge eksporterte 8 025 tonn ørret til en verdi av 698 millioner kroner i juli
  • Verdien økte med 186 millioner kroner, eller 36 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 38 prosent
  • Thailand, Ukraina og USA var de største markedene for ørret i juli

Nedgangen fortsetter for fersk torsk – oppdrettstorsken øker

  • Norge eksporterte 2 384 tonn fersk torsk til en verdi av 137 millioner kroner i juli
  • Verdien falt med 9 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 19 prosent
  • Danmark, Nederland og Spania var de største markedene for fersk torsk i juli

Nedgangen i landinger av fersk torsk fortsetter, og eksportvolumet av fersk villtorsk i juli falt hele 45 prosent, til kun 1 429 tonn. Vi må tilbake til 2019 for å finne et lavere eksportvolum av fersk villtorsk i en juli-måned. Eksportverdien av fersk villtorsk falt 37 prosent, til 80 millioner kroner.

For fersk oppdrettstorsk økte eksportvolumet 200 prosent, til 955 tonn, mens eksportverdien økte 185 prosent, til 58 millioner kroner. Oppdrettstorsken utgjorde 42 prosent av eksportverdien av fersk torsk.

Mens mesteparten av villtorsken eksporteres til Danmark, er Nederland det største destinasjonslandet for oppdrettstorsk. Begge disse markedene er imidlertid transittmarkeder. Det meste av fisken går videre derfra ut til de store fersk-markedene, både som hel fisk og bearbeidet.

- Nedgangen i eksporten av fersk torsk er forventet, med lavere kvotere som dermed gir mindre landinger og et lavere volum. Samtidig ser vi at eksporten av oppdrettstorsk ligger stabilt med omtrent 1 000 tonn per måned, forklarer Eivind Hæstvik Brekkan, sjømatanalytiker i Sjømatrådet.