Antonio Ramiro leder Elanco i Norge. Foto: Elanco.

- Ny vaksine kan gi PD-kontroll allerede neste år

- Vi har store forventninger at den nye vaksineteknologien endelig kan gi kontroll på PD i Norge, sier markedsdirektør i Elanco, Antonio Ramiro. Han håper den skal gi næringen kontroll med PD fra neste år av.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I slutten av fjoråret begynte Elanco å selge sin DNA-vaksine mot PD til norske legemiddelgrossister. Nå er den tatt i bruk i de første norske settefiskanleggene.

- Vi har laget nok doser til å møte etterspørselen og behovet fra markedet som var fra sein ettåring i fjor, slik at de store oppdrettsselskapene og fiskehelsepersonell skal få teste ut vaksinen, forteller Antonio Ramiro, markedsdirektør i Elanco til Kyst.no.

Les også: – Kun vaksinering kan stoppe PD

Han kan ikke fortelle noe mer om hvem som så langt har kjøpt vaksinen. Det er konfidensiell informasjon. Men han røper at vaksinen er solgt mest i SAV3- området på Sør-Vestlandet.

- Det er også noen brukere i SAV 2-områdene, opplyser han.

Testet mot SAV3

Om vaksinen også vil virke mot SAV-2, kan han ikke si noe om. Pakningsvedlegget slår bare fast at den virker mot SAV3.

- Men proteinet i vaksinen er tatt fra SAV 2- virus. Vi har likevel bare testet effektivitet av vaksinen på SAV3, opplyser Ramiro.

Før vaksinering må fisken være minimum 25 gram. Etter dette er det forventet at beskyttelsen er på plass etter 399 døgngrader, og fisken kan settes i sjø.

Virker i minst tre måneder

Per nå er det opplyst på pakningsvedlegget at vaksinen har en virketid på tre måneder. Men i realiteten vil den nok gi lengre beskyttelsestid enn som så.

- På grunn av at vaksinen er den første DNA-vaksinen som er godkjent for bruk i matproduserende dyr i EU, og dermed først ble godkjent i juni i fjor, hadde vi ikke data fra sjøtester da det nåværende pakningsvedlegget ble søkt om og godkjent.

Disse dataene har de nå fått på plass.

- Nå har vi dokumentasjon på at den virker mye lengre, og vi er i prosessen med å oppdatere pakningsvedlegget, legger han til.

Noe mer rundt dette kan han ikke si, da prosessene enda ikke er gjennomførte. Han regner likevel å kunne fortelle mer om dette i midten av mars.

- Da skal vi samle fiskehelsepersonell og veterinærer og ta en god gjennomgang av vaksinene og datagrunnlaget.

Ekstremt innovativ tilnærming

Ramiro forklarer at vaksinen er en ny tilnærming for sykdomskontroll i næringen.

- For det første injiseres den ikke i abdomen, men i intramuskulært. Dette er bedre for fisken. De som har brukt den, rapporterer få reaksjoner hos fisken etter vaksinering, sier han.

Hvordan vaksinen er utviklet, skiller seg også fra andre fiskevaksiner. Det normale er å benytte seg av en inaktivert bakterie eller virus.

- Vi bruker en sekvens av DNA-et som koder for et helt spesifikt protein i viruset, som igjen trigger en immunrespons. Det mener jeg er en ekstremt innovativ tilnærming. Vi har tidligere utviklet vaksiner på denne måten i Canada, mot IHN, men det er nytt i EU.

Store forhåpninger for sykdomskontrol

Og nettopp denne vaksineteknologien håper han at gir stort håp for bedret fiskehelse i norsk havbruksnæring.

- Vi har store forventninger at teknologien endelig kan gi kontroll på PD i Norge. Vi tror vi har nøkkelen for å løse PD-problemet med vaksinen, sier han.

Han påpeker at de som resten av legemiddelindustrien, kunne fremstilt en vaksine på den tradisjonelle metoden, men valgte å gjøre noe annet.

- Vaksinen har skapt stor interesse. Vi håper å få kontroll med sykdommen så det ikke lenger er et problem fra neste år av.

I tillegg til gjennomførte feltforsøk, vil de også dokumenterer effekt av vaksinen etter kommersiell bruk fremover.

I 2017 var det ifølge Veterinærinstituttet minst 170 påvisninger/mistanker om PD i Norge. Aldri før har det vært så mange tilfeller.

Les også: Historisk mye PD i 2017