Flere kloke hoder til Emilsen Fisk
Oppdrettsnæringen er en næring i stadig endring. I løpet av det siste året har Emilsen Fisk økt staben, og selskapet rekrutterer stadig nye folk i bedriften. Se video med daglig leder i saken.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Oppdrettselskapet Emilsen Fisk har seks oppdrettskonsesjoner. Grunnet samdrift med SinkabergHansen har de til enhver tid mellom 10 til 15 lokaliteter i drift.
Kyst.no tok turen til Lauvøya og tok en prat med de nye ansiktene i bedriften, samt daglig leder.
Lokal forankring og god kompetanse
Ingeborg Johansen driver med sertifisering mot Global Gap for Emilsen Fisk og SinkabergHansen. Hun er nyutdannet og har en master i biologi og akvakultur, slik at hun kom rett fra skolebenken.
27-åringen har vært i Emilsen Fisk nå i to og en halv måned og trives godt med den nye hverdagen.
- Jeg valgte Emilsen og SinkabergHansen fordi det var en veldig spennende stilling som jeg hadde lyst å prøve meg i.
Det er en bred enighet på Lauvøya om at Rørvik og hele Vikna er norges største oppdrettsområde.
- Det finnes gode, relevante jobber for folk som ønsker seg tilbake hit. Vi har et tett samarbeid med de lokale oppdretterne her i området. Vi drifter i lag, og har felles stillinger, noe som er en styrke for hele Namdalen, poengterer personalleder Ila Emilsen.
Den bortkomne sønn
Rørvikmannen Kristoffer Holand som er biologisk Controller havnet i stillingen etter å ha jobbet både i Cermaq og andre stillinger innenfor havbruksnæringen.
Etter å ha bodd flere steder i landet forteller han til Kyst.no at det var godt å returnere til Rørvik.
- Det var ikke tvil om at å komme tilbake til å være biologisk controller i oppdrettsnæringen var målet. Jeg pratet med oppdrettere i området, og da ville de være med på å utvikle en ny stilling i lag med meg.
Nå har han vært i bedriften siden første juli.
- Jeg holder enda på å utvikle arbeidshverdagen, men det har gått over all forventning, poengterer han.
Bente Finvik Lande er også et relativt ferskt ansikt i bedriften, og hun startet som regnskapsleder i juni.
- Oppdrettsnæringen er en fremtidsrettet næring i stor vekst. Det er gøy å få være en del av en av de største og viktigste næringene i Ytre Namdal. Jeg har nå jobbet hos Emilsen Fisk AS i snart fem måneder, og trives veldig godt.
Hun påpeker det er et godt samarbeid både internt i bedriften og med SinkabergHansen.
- Noe som oppleves som svært positivt som nyansatt, poengterer hun.
Spennende teknologi gir lys fremtid
Hos Emilsen Fisk er det nylig kommet på plass en ny fôringssentral som selskapet håper skal få ned fôrfaktoren.
Daglig leder Roy Emilsen sier til Kyst.no at de gleder seg over den nye teknologien, og mener det gir et stort potensiale for fremtiden.
- Våres største enkeltkostnad er fôret, så det er der vi har mest å hente med minst grep, så det er veldig spennende.
SeaLab-kamera som Emilsen Fisk har en dialog med, mener daglig leder har stort potensiale, og sier det kan bli en annen måte å bruke kamera på i fremtiden kontra i dag.
- Det kan være klassifisering av fisken i forhold til kvalitet og lus. I teorien er det helt ned på individ-gjenkjenning. Da kan man si at den fisken heter et gitt navn, den ble opprettet i den merden, og ligger nå på telerken din, sier han.
Betydelig lusepress
Fisken som Emilsen Fisk produserer ender opp i hele verden, men alt avhenger av hvordan fisken er.
- De største importlandene kjøper mest. Men har vi stor fisk, går det mer på flyfrakt til steder lengre unna, fordi markedene da etterspørr større fisk.
Han forteller at de i fjor hadde en akkumulert dødelighet på under fire prosent totalt.
- Det betyr at vi gjør noe riktig, men det betyr ikke at vi er i mål. I år har det vært et betydelig lusepress med mange håndteringer. Selv om vi kom greit igjennom det, så er det bestanding noe forbedringspotensiale, understreker Emilsen.