En av de “200 beste oppfinnelsene i 2023” rulles ut i norske merder
Tidals smartkamera-teknologi følger med på fiskens vekst i sanntid, overvåker utviklingen av fiskevelferden i hele merden og oppdager lus automatisk. Selskapet introduserer også oppdrettsnæringens første AI-integrerte autonome fôringssystem, som gjør det mulig å ta enda bedre beslutninger knyttet til fiskehelse.
– Alt handler om å gi et bedre beslutningsgrunnlag. Om når og hvordan fisken skal behandles og hvordan utviklingen i vekst og velferden fortoner seg. Teknologien gir innsikt i hva som faktisk skjer i merdene kontinuerlig. Det gjør planleggingen rundt høstingen av fisken bedre og mer nøyaktig.
Det sier feltingeniør i Tidal, Jøran Bjellvåg, om oppdrettsteknologien. Sammen med kollega Christine Schalde har han base i Kristiansund. Mye tid bruker de likevel utenfor kontoret, hvor de reiser rundt på anlegg og bistår oppdrettere som har tatt teknologien i bruk.
Lusetellingen av 20 fisk er over – sjekker samtlige fisk
I dag er Tidal-systemet i stand til å overvåke merdene, samtidig som det tåler tøffe havforhold som iskalde temperaturer, saltvann (som forårsaker korrosjon) og sterke strømmer. Systemet kan oppdage og tolke fiskeadferd, knyttet til for eksempel fôring, og levere innsikt om vekst og helse over tid.
– Det spesielle med Tidal er at vi har alle disse KI-innsiktene og operasjonelle funksjonene i ett kamera. Systemet er også utstyrt med et toppkamera for fôring og et bunnkamera for andre anleggsrelaterte funksjoner. Målet bør være å kun ha et system som dekker alle behov. Dette vil spare oppdretterne for mye arbeid og det er bedre for fisken at det er mindre utstyr i merdene, sier Schalde, som også jobber som feltingeniør.
Teknologien har i seks år samlet video og data, som har ført til at Tidal kan levere innsikt fra merdene med stor nøyaktighet. Det har fått oppmerksomhet i Time Magazine, som evaluerte en rekke nøkkelfaktorer; inkludert originalitet, effektivitet, ambisjon og effekt i sin kåring av beste oppfinnelser.
Den nye teknologien fra Tidal sikrer altså bedre fiskevelferd og et lokalmiljø med mindre avfall ved å hindre overfôring, samtidig som du får en høyere grad av produktivitet og kostnadseffektivitet.
– Du slipper den manuelle tellingen av lus, slik at fisken ikke må tas opp av vannet. Videre kan du rapportere lusetellingen direkte gjennom Tidal-plattformen, sier Schalde.
– Oppdretterne kan se om det er en positiv utvikling i vekst. Vi fordeler biomassen i vektklasser – dette gir en unik innsikt opp mot slakt eller ved en splitting av klasser, fortsetter Bjellvåg.
Tatt i bruk i over 250 merder i Norge
Teknologien har sitt utspring i et mangeårig samarbeid med oppdrettsnæringen, og den er testet både i åpent hav og i norske fjorder.
– Vi jobber ut fra innspill og en forståelse av hva som er viktig for oppdrettsnæringen, basert på tett samarbeid med mange forskjellige ledd. Systemet er tilpasset kundene, sier Bjellvåg.
– Vi ser hvor engasjert oppdretterne er i fiskevelferd og miljø. De legger veldig til rette for at vi skal kunne levere et produkt som gir dem innsikt i hva som foregår under havoverflaten, sier Schalde.
– Fra alle vi har samarbeidet med, ser vi at miljø og velferd veier tungt. Vi vil alle ha et system som kommer miljøet til gode, og vi ser at hele sektoren løfter denne problemstillingen, repliserer Bjellvåg.
Smart fôring for lavere utslipp
En annen viktig funksjon er den autonome og intelligent justerte fôringen, som gir fisken mat basert på dens appetitt. Med dette hindres såkalt gjennomfall, hvor overskuddsmat faller gjennom nettet, som sparer havbunnen under merdene for forurensing og miljømessig degradering. Fôr er også en av de største kostnadsdriverne i oppdrettsnæringen.
– Målet er at de om sitter og fôrer kan håndtere flere merder samtidig og frigjøre kapasitet til å bidra på andre områder, sier Schalde.
Skalerer opp i Norge
En stor del av jobben til Schalde og Bjellvåg i dag, er å hjelpe til med en bredere forståelse av dataene som samles inn.
– All denne dataen er presentert på en intuitiv og enkel måte. Det er lett å sette seg inn i det overordnede nivået, men du kan også velge å gå dypere inn i dataene, sier Bjellvåg.
Resultatet er mer innsikt, mindre miljøpåvirkning, reduserte karbonutslipp og økt produktivitet. Rett og slett en større forståelse av livet i merdene. Og med dette med på laget, jobber Tidal nå aktivt med å utvide teamet i Norge.
– Vi skalerer nå opp i Norge og søker nå flere folk. Det er viktig for oss med en sterk lokal forankring, sier Schalde.