Storbritannia er Norges syvende største sjømatmarked så langt i 2025, og det tredje største markedet for norsk laks utenfor EU.

Optimisme for norsk laks i Storbritannia

Til tross for økonomisk usikkerhet i Storbritannia, står etterspørselen etter norsk oppdrettslaks sterkt.

Publisert

Til tross for et usikkert økonomisk bakteppe i Storbritannia, melder Sjømatrådets utsending Victoria Braathen i siste nyhetsbrev om sterk interesse for norsk oppdrettslaks, økt samarbeid og nye markedsmuligheter for sjømat fra Norge.

Den siste våren har vært alt annet enn rolig for britisk økonomi, og i forrige uke ble vekstprognosen for 2025 halvert fra 2 til 1 prosent. Dette ble kunngjort i forbindelse med den britiske regjeringens såkalte Spring Statement – en midtveisevaluering av økonomi og statsfinanser.

Victoria Braathen, sjømatutsending til Storbritannia for Norges Sjømatråd

– Selv om det økonomiske bildet i Storbritannia er mer usikkert, ser vi fortsatt en jevn etterspørsel etter sjømat fra Norge, sier Victoria Braathen, som er sjømatutsending i Storbritannia. 

– Det er spesielt viktig å følge med på hvordan økonomiske svingninger påvirker konsum, handel og trender i markedet fremover, legger hun til. 

Rekordinteresse for sjømat på toppmøte

Et av høydepunktene denne våren var Norway–UK Seafood Summit, som samlet rekordmange aktører fra hele verdikjeden i det historiske Fishmongers’ Hall i London. På agendaen sto bærekraft, teknologi og sosialt ansvar – temaer som ifølge Braathen preger forbrukernes holdninger og forventninger til mat.

Braathen påpeker at bærekraft ikke lenger bare ses på som et tillegg, men som en forutsetning for markedsadgang og konkurransekraft.

Under toppmøtet ble også Global Seafood Trends Report 2025 lansert, hvor megatrender som ansvarlig forbruk, teknologisk innovasjon og transparens i leverandørkjeden trekkes frem.

Sterk synlighet for norsk laks i restaurantmarkedet

Tidlig i mars samarbeidet Sjømatrådet med Chef Publishing for å vise frem norsk sjømat på Storbritannias største bransjemesse – HRC i London. Der fikk anerkjente kokker og fagfolk presentert det beste av norske råvarer.

Ifølge Braathen gir arrangementet en viktig mulighet til å fremheve hvordan norsk sjømat passer inn i hele spekteret av britisk mattradisjon – fra eksklusive restauranter til mer hverdagslige konsepter.

Storbritannia blant de viktigste markedene

Storbritannia er Norges syvende største sjømatmarked så langt i 2025, og det tredje største markedet for norsk laks utenfor EU.

– Vi ser at norsk laks har en sterk posisjon i Storbritannia, med godt fotfeste både i dagligvare og i restaurantsektoren. Laksen møter forbrukernes etterspørsel etter sunn, bærekraftig og tilgjengelig sjømat, sier Braathen.