Tidlig stresses som god laks skal bli
Havbruk 2018: Forskere ved Nofima har funnet ut at om laksen utsettes for stress på rognstadiet og rett etter klekking, kan det hjelpe den siden i livet. I alle fall fant de at fisken vokste bedre enn fisk som var mindre stresset.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I seksjonen Epigenetikk fortalte forsker Hanne Johnsen fra Nofima, om et forsøk de hadde gjort som konkluderte med at stimulering av stressrespons tidlig i livsstadier hos laks, har positiv effekt på vekst senere i livet.
- Vi har klart å forstå hvordan man kan lage en bedre stresstilpasset laks, sa hun under Forskningsrådet og FHFs Havbruk2018-konferanse i Oslo.
Det hele handler altså om såkalt epigenetikk, der man ser at hvordan genene utrykkes også senere i livet kan påvirkes av hendelser tidlig i livsfasen. Dette er altså kun endringer i hvor sterkt de enkelte gener kommer til uttrykk og er ikke endringer av den underliggende dna-sekvensen.
- Det er forsket mye på andre arter og nå begynner vi også å se at det er et stort potensiale i epigenetisk programmering, der man forbereder fisken på hva den møter senere i livet.
- Ingen dødelighet
I Johnsens forsøk ble tre av fire grupper av laks utsatt for stressbehandling: en gruppe før klekking, en annen etter klekking og en tredje både før og etter klekking. Den siste, kontrollgruppen, ble ikke utsatt for stress. Stressbehandlingen gikk ut på ett minutt isbading, og ett minutt med tørrlegging. De to behandlingen ble foretatt med en ukes mellomrom. Forskerne så ingen dødelighet som følge av behandlingen.
Og resultatene 35 dager etter utsett i sjø var svært interessante.
- Gruppen som fikk stressbehandling både før og etter klekking var 16 % tyngre og 5 % lengre enn de som fikk stress enten før eller etter. Denne forskjellen var signifikant, sa hun.
Sammenlignet med den fisken som ikke var stresset var det riktignok ikke signifikante forskjeller, men som Johnsen påpekte:
- Ustresset fisk finnes ikke i oppdrettsnæringen.
Hun kunne derfor konkludere at fiskens tidlige livshistorie er veldig viktig.
- Man antar ofte at fisken er tilbake til normalen 24 timer etter en hendelse, men det kan hende den faktisk aldri kommer tilbake, sa hun.