– Særs god lusesituasjon
Lakseoppdretter Erik Osland forteller om gode tider med lite lus. - Jeg har aldri sett så lite lus. Dette har vi med godt grunnlag kunne påpekt hvert år de siste årene, da vi har blitt flinkere og flinkere til å håndtere lusesituasjonen, forteller han til kyst.no. Selv har han gjennomført flere investeringer for å få bukt med lusen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Erik Osland er daglig leder i Osland Havbruk og forteller at det ikke er selve lakselusen som er problemet for næringen, men alle ressursene og tiden som brukes på behandling og overvåking av denne.
- Vi har en særs god lusesituasjon i området. Jeg har aldri sett så lite lus. Dette har vi med godt grunnlag kunne påpekt hvert år de siste årene, da vi har blitt flinkere og flinkere til å håndtere lusesituasjonen, konstaterer Osland.
Storsmolt-produksjon
Oppdretteren forteller at de har sluppet unna PD og annen sykdom ved hjelp av god strategi i området. Og på tross av at Osland har flere jern i ilden, forteller han at det er to større ting som blir investert i om dagen. Den ene er nytt RAS-anlegg for settefisk-produksjon, som skal bidra med storsmolt i selskapets merder.
- Vi holder nå på å bygge ut anlegget for rundt 50 millioner for å kunne produsere storsmolt på rundt 250 gram. Anlegget har i dag en løyve på 2,5 millioner settefisk i året, men vi har søkt om utvidelse til fem millioner på sikt, forklarer han.
- Jeg har troen på å produsere storsmolt, men når den skal være på rundt 250 gram går mye av volumet bort i løyven. På sikt kan det derfor være greit å ha mulighet til øke denne, legger han til.
Selve anlegget omtaler han som fleksibelt da selskapet kan produsere flere størrelser ut ifra behov.
- Det som produseres blir for det meste til internt bruk, og åpning av det nye anlegget blir første juni. Vi har blant annet invitert Per Sandberg, men anlegget er jo ikke ferdig av den grunn. Vi regner med flere utbygginger i årene som kommer, sier Osland.
Korter ned produksjonstiden
Storsmolten skal bidra til at de får redusert produksjonstid i sjø og er derfor en av hovedinnsatsen mot lus.
- Å korte ned produksjonstiden i sjø er noe vi anser som svært viktig. Da kan man unngå lusebehandlinger og ha bedre fokus på andre viktige faktorer som fôring og fiskehelse, sier han.
På vårutsettet 16 har de estimert en produksjonstid på mellom 12-14 måneder i snitt. Det samme regnes for høstfisken16.
- Målsettingen vår er å ha sykluser på 12 måneder i sjø, men det ligger litt frem i tid når alt er optimalisert, forteller han.
Samarbeider om brønnbåt
Den andre av de «to store» pågående investeringene er i brønnbåten «Ro Server», som bygges i samarbeid med flere andre oppdretter i Sogn og Fjordane.
- De fleste oppdrettere er med og vi har fordelt investeringene på antall konsesjoner, opplyser oppdretteren.
«Ro Server» skal driftes av Rostein og skal være spesialisert på avlusingsoperasjoner.
- Det er en brønnbåt bygget for ordinær transport og bruk, med installer Thermolicer, for å prøve å unngå lusebehandling med hydrogenperoksid. Frem til i dag har vi som regel behandlet hele lokaliteter mot lus, men når vi får mer kjennskap til Themolicer håper vi å kunne gå mer på enkeltmerder, sier Osland.
Båten skal sirkulere mellom oppdretterne og være i kontinuerlig drift og den er nå under ferdigstilling. Både dåp og overlevering skjer 18 juni under «laksens dag» i Florø.