Hør Kystpodden:
– Vaksiner ble sett på som en vits
– Hadde vi ikke klart å utvikle vaksiner mot vibriose og furunkulose på slutten av 1980-tallet, hadde vi ikke hatt noen laksenæring i Norge.
Det er tidligere professor Erik Slinde som forteller dette til «Kystpodden». Han har i store deler av sitt yrkesaktive liv som forsker, professor, forskningsdirektør og direktør innenfor farmasi arbeidet med å utvikle vaksiner. For 30 år siden begynte han å jobbe med et målrettet prosjekt for å utvikle en vaksine mot lakselus.
– Svaret fra bevilgende myndigheter var at det ikke var behov for en slik vaksine for det fantes flere gode avlusingsmetoder, sier Slinde, og erindrer at dette må ha vært rundt 1995/96. Siden den gangen har kostnadene knyttet til lusebehandling blitt estimert til titalls milliarder per år. Lars Liabø sa her i «Kystpodden» at luserelaterte arbeidsplasser i havbruksnæringen teller nå 15 000 årsverk.
Vaksine vs. medisin
Erik Slinde er en mann som absolutt ikke brenner inne med kontroversielle synspunkter som sier etablerte sannheter midt imot. Etter mange år som direktør i vaksineselskapet Norbio, ble han kjent med farmasøytisk industri.
– Å utvikle vaksiner er det ikke så mye å tjene på, og fiskevaksine er for småtterier å regne for de store selskapene. Da er det mer interessant å produsere medisin, sier han.
I denne sendingen av «Kystpodden» skal vi også høre Erik Slinde forteller hvordan det gikk da myndighetene ville legge ned Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Matre, og om da han fikk munnkurv som forskningssjef ved samme institutt.
Erik Slinde, episode 1 ligger nå tilgjengelig i vinduet under. Videoen av Kystpodden kommer på Kyst.no på mandag. Episoden kan også lyttes til på Spotify. Episode 2 sendes lørdag 7. september til samme tid. God fornøyelse.